Pesäpallon sopupelijuttu hovioikeudessa, pelaajat eivät

Pesäpallon sopupelijutun käsittely Helsingin hovioikeudessa alkoi tiistaina ilman pesäpalloilijoita. Televisio- ja lehtikuvaajat saivat maalitaulukseen vain juristien letkan, sillä kahdestakymmenestä syytteessä olevasta miehestä vain yksi saapui itse paikalle.

Hänkään ei ollut varsinainen pesäpallomies, vaan Hyvinkään Tahkon hierojana toiminut Jari Torkkel. Muutoin asetelmat olivat lähes samat kuin vajaat kaksi vuotta sitten Vantaan käräjäoikeuden aloittaessa sopusopan hämmentämisen. Mitään olennaista uutta hovioikeudessa ei kuultu, vaan päivä kului lähinnä syyttäjän ja puolustuksen asianajajien kiistellessä petosrikoksen tunnusmerkistön syvimmästä olemuksesta.

Kihlakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto vaatii hovioikeudessa 20 syytetystä 13 miehelle kovempaa rangaistusta kuin mitä käräjäoikeus langetti. Koiviston mukaan yhteistä näille miehille on se, että he osallistuivat aktiivisesti sopuotteluiden järjestämiseen tai soputiedon levittämiseen. Jutun asianomistaja Veikkaus puolestaan uudisti hovioikeudessa korvausvaatimuksen kokonaisvahingoista, jotka yhtiö katsoo sopupelien takia kärsineensä.

Korvausvaatimuksen summa on pudonnut noin satatuhatta euroa käräjäoikeudessa esitetystä. Nyt Veikkaus hakee syytetyiltä yhteisvastuullisesti runsaan 1,4 miljoonan euron korvauksia. Kaikki 20 miestä kiistävät yhä syytteet. Useissa puolustuksen puheenvuoroissa vaadittiin kaikkien syytteiden hylkäämistä.

Syytettyjä on nyt yksi vähemmän kuin käräjäoikeudessa, sillä Haminaa edustaneen Jari Heikkilän syyte hylättiin käräjäoikeudessa, eikä kihlakunnansyyttäjä valittanut ratkaisusta. Myös asianajajista osa on vaihtunut sitten käräjäoikeuskäsittelyn. Traagisin vaihdoksista on kolmea syytettyä avustaneen asianajaja Jukka Lehtisen poistuminen. Lehtinen kuoli kuukausi sitten vaikean sairauden murtamana.

Käräjäoikeudessa ehdollista ja sakkoja

Sopupelijutussa on kyse viidestä elokuussa 1998 pelatusta miesten superpesiksen ottelusta, jotka syytteiden mukaan olivat ennalta sovittuja. Syyttäjän mukaan sopupeleillä huijattiin Veikkausta, jonka pitkävetokohteita pelit olivat. Vantaan käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden kesäkuussa 20 miestä ehdolliseen vankeuteen tai sakkoihin törkeistä petoksista, petoksista tai avunannoista petoksiin.

Lisäksi miehet määrättiin korvaamaan Veikkaukselle sopukierroksien pitkävetovoittonsa. Kokonaisvahinkoja koskenut korvausvaatimus kuitenkin hylättiin, joten syytetyt välttyivät jättikorvauksilta. Kaikki tuomitut valittivat päätöksestä hovioikeuteen, samoin syyttäjä ja Veikkaus.

Hovioikeudessa tahti oli ripeä

Käräjäoikeudessa sopupelijutun käsittely oli massiivinen. Se kesti yli kolme kuukautta, ja oikeudessa kuultiin yli sataa henkilöä. Yksittäiset puheenvuorot saattoivat kestää tuntikausia, kun kaikki mahdolliset kivet käännettiin. Hovioikeudessa tahti oli toinen. Syyttäjän ja puolustuksen asiaesittelyille oli ensimmäisenä päivänä varattu vain 10-15 minuttia per nokka. Aikataulu piti kutinsa, mikä yllätti iloisesti syyttäjänkin. -Suuri kiitos ja kunnia asiamiehille! Valmisteluistunnossa sovittu aikataulu piti ja alittuikin, ja silti asiat tulivat esitettyä kattavasti, Koivisto kiitteli.

Hovioikeuden pääkäsittely on tarkoitus saada käytyä läpi 7:nteen marraskuuta mennessä, minkä jälkeen oikeus vetäytyy harkitsemaan tuomiotaan. Jutun käsittely jatkuu keskiviikkona, jolloin hovioikeuden kuultavaksi tulee ensimmäisenä Veikkauksen kaupallinen johtaja Jussi Isotalo. Hänen jälkeensä alkaa syytettyjen kuuleminen, joka aloitetaan Kankaanpään Mailan miehistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat