Mainos

Pesälä valittiin ensimmäiseksi varapuhemieheksi

Keskustan kansanedustaja Mikko Pesälä, 58, valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi. Pesälä sai 170 ääntä annetuista 177 äänestä. Pesälä seuraa tehtävässä europarlamenttiin valittua Sirkka-Liisa Anttilaa (kesk.), joka uuden tehtävänsä myötä luopui kansanedustajan paikastaan.

Vaalissa sai neljä ääntä Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja yhden äänen Esko Aho (kesk.). Yksi lippu oli tyhjä ja yksi hylättiin, koska siinä oli puutteellinen nimi.

Kymen vaalipiiriä edustava Pesälä on nykyisen eduskunnan pitkäaikaisimpia jäseniä. Hän nousi Arkadianmäelle ensimmäisen kerran vuonna 1975. Hän on toiminut aiemmin toisena varapuhemiehenä vuosina 1983-1991 ja 1991-1994. Vuosina 1994-95 Pesälä toimi maatalousministerinä pääministeri Esko Ahon (kesk.) hallituksessa.

Pesälän valinta rikkoo eduskunnan puhemiehistön naiskolmikon. Puhemiehenä jatkaa edelleen Riitta Uosukainen (kok.) ja toisena varapuhemiehenä Kerttu Törnqvist (sd.).

Pesälän valinta täysistunnossa selvä tapaus, mutta omassa ryhmässään viime viikolla hän joutui tiukoille eli voitti äänestyksessä vastaehdokkaansa Jorma Huuhtasen täpärästi luvuin 18-17.

Pesälä on viime vuosikymmenien pitkäaikaisin eduskunnan puhemiehistön jäsen. Hän on kuvannut varapuhemiehen tehtävää istumiseksi kultaisessa häkissä. Varapuhemiehet johtavat eduskunnan täysistuntoja, mutta eivät osallistu valiokuntatyöskentelyyn eivätkä perinteisesti käytä puheenvuoroja täysistunnoissa, vaikkakin äänestävät. Toisaalta varapuhemiesten edustustehtävät ovat vähäisemmät kuin puhemiehellä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.