Perustuslakivaliokunta toivoo sotevaliokunnan kumoavan tartuntatautilain pykälän 58 d – "Ei voi olla niin, että rajoituksia pidetään yllä automaattisesti"

1:13
Kulttuuri- ja tapahtuma-alan kritisoimaa tartuntatautilain pykälää harkitaan poistettavaksi.

Eduskunnassa on haluja kumota tartuntatautilain 58 d pykälä, jotta tapahtuma- ja kulttuurialan tilaisuuksia olisi helpompaa järjestää. Hallituspuolueet sopivat aiemmin, että tartuntatautilaista poistetaan vain määritelmä kahden metrin turvavälistä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta sai tänään lausuntonsa valmiiksi koskien kiistanalaista tartuntatautilain 58 d pykälästä. Lausunto annetaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, joka tekee asiasta mietinnön.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) totesi MTV Uutisille, että perustuslakivaliokunta antoi sosiaali- ja terveysvaliokunnalle tehtäväksi pohtia, pitäisikö tartuntatautilain pykälästä luopua kokonaan. Pykälä ei ole perustuslain vastainen, vaikka siinä on ongelmia, ja siksi perustuslakivaliokunta ei esitä suoraan itse pykälän kumoamista.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitää nyt tarkasti pohtia, olisiko järkevämpi kumota tämä. Suoraan perustuslaki ei tätä määritä, vaan se jättää poliittisen harkinnan puolueille, Häkkänen sanoo MTV Uutisille.

Hallitus ehdottaa lievennyksiä tartuntatautilain 58 d pykälään muutosesityksessään, mutta Häkkäsen mukaan kyse on kuitenkin vielä rajoituksista, jotka vaikuttavat monen alan toimintaan.

– Lievempi rajoitus on edelleen rajoitus, ja siihen on oltava hyvät perusteet. Ei voi olla niin, että rajoituksia pidetään yllä automaattisesti, Häkkänen toteaa.

Perustuslakivaliokunta edellyttää myös, että hallitus valvoo ja ohjeistaa kaikkia alueita asianmukaisesti, jotta eri puolelle Suomea ei synny erilaisia käytäntöjä.

Sivistyslakivaliokunnan mielestä pykälä pitäisi kumota

Viime viikolla eduskunnan sivistysvaliokunta esitti omassa lausunnossaan, että tartuntatautilain 58 d pykälä on kumottava.

Tartuntatautilain 58 d pykälässä on muun muassa määritelty, että rajoituksia voidaan ylläpitää sisätiloissa, joissa ihmiset ovat lähikontaktissa. Tartuntatautilaissa määritellään lähikontaktit seuraavalla tavalla:

Lähikontakteilla tarkoitetaan:

1) oleskelua samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai

2) fyysistä kontaktia toisiinsa.

Kahden metrin turvaväli estää käytännössä musiikki- ja teatteritapahtumia.

Hallitus on ehdottanut muutosesityksessään, että lähikontaktien määrittelyä on lievennettävä. Muutosehdotuksen perusteella lähikontaktin määrittely jää kuitenkin kuntien ja aluehallintoviranomaisten tehtäväksi. 

Sivistysvaliokunta totesi viime viikolla lausunnossaan seuraavasti:

”Ehdotetun säännöksen tulkinnanvaraisuudet ja epäselvyydet voivat johtaa siihen, että maamme eri alueilla sekä kuntien että aluehallintovirastojen tulkinnat ja päätökset poikkeavat samantyyppisten tapahtumien osalta toisistaan, mikä on ongelmallista toimijoiden yhdenvertaisuuden kannalta. Muun muassa tästä syystä useissa asiantuntijalausunnoissa on ehdotettu tartuntatautilain 58 d §:n kumoamista.”

Sosiaali- ja terveysvaliokunta saa mahdollisesti mietintönsä valmiiksi huomenna torstaina. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja