Perussuomalaisten Juha Mäenpäälle ja kahdelle maakuntalehtien ex-päätoimittajalle syytteet mielipidekirjoituksesta

Ilkan ja Pohjalaisen päätoimittajia syytetään toimitustyön johtamis- ja valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä.

Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) ja kaksi entistä maakuntalehtien päätoimittajaa saavat syytteen Mäenpään mielipidekirjoituksen takia, kertovat Ilmajoki-Lehti ja Ilkka-Pohjalainen.

Asia vahvistettiin STT:lle Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudesta.

Mäenpään syyte koskee kunnianloukkausta. Hän arvosteli kirjoituksessaan Etelä-Pohjanmaan opiston rehtori Kyösti Nyyssölää muun muassa siitä, ettei opisto olisi antanut siellä ilmi tullutta raiskausepäilyä poliisin selvitettäväksi. Opistolta oli kuitenkin oltu Ilmajoki-lehden mukaan yhteydessä poliisiin, joka oli todennut, ettei mitään rikosta ollut tapahtunut.

Ilmajoki-lehden mukaan Nyyssölä teki Mäenpään mielipidekirjoituksesta tutkintapyynnön poliisille. Mäenpää ei koe syyllistyneensä rikokseen.

– Mielestäni kirjoitus ei täytä kunnianloukkauksen tunnusmerkistöä, koska käsitykseni mukaan viranhaltijoiden toimia työssään voi arvostella yhtä lailla kuin poliitikkojen toimia, Mäenpää sanoo STT:lle.

Päätoimittaja vastaa lehdessä julkaistusta sisällöstä

Yhdeksi lehdeksi yhdistyneiden Ilkan ja Pohjalaisen entiset päätoimittajat Satu Takala ja Toni Viljanmaa puolestaan saavat syytteen päätoimittajarikkomuksesta. Kumpikin kiistää Ilkka-Pohjalaiselle syyllistyneensä rikokseen.

Päätoimittajarikkomukseen voi syyllistyä, jos vastaavana toimittajana tahallaan tai huolimattomuudesta laiminlyö toimitustyön johtamis- ja valvontavelvollisuutensa siten, että se on omiaan vaikuttamaan rikoksen toteutumiseen.

Kaikista nyt syytetyistä teoista voidaan tuomita sakkorangaistukseen. Syyttäjä Kimmo Lampinen ei kommentoi tarkemmin asiaa. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus käsittelee asiaa 24. päivä maaliskuuta.

Mäenpään toinen rikosepäily koskee vieraslajipuheita

Mäenpäätä epäillään myös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit eduskunnassa viime kesäkuussa pitämässään puheessa. Valtakunnansyyttäjä on siksi pyytänyt eduskunnalta suostumusta asettaa Mäenpää syytteeseen. Eduskunnan perustuslakivaliokunta käsittelee parhaillaan asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat