Perlos lopettaa tuotantonsa Suomessa

Perloksen työntekijät onnistuivat yt-neuvotteluissa puristamaan mittavan tukipaketin. Tukien suuruus suuruus vaihtelee palvelusvuosien mukaan 3900 eurosta 11 900 euroon.

Matkapuhelimien muoviosia valmistavan Perloksen yt-neuvottelut ovat päättyneet odotettuun lopputulokseen. Perlos sulkee kaksi tehdastaan Pohjois-Karjalassa viimeistään ensi syksynä, minkä seurauksena 1200 henkilöä irtisanotaan.

Työntekijät saavat lähtiäisiksi tukipaketin, jonka suuruus vaihtelee palvelusvuosien mukaan 3900 eurosta 11 900 euroon.

Perloksen työntekijöiden luottamusmies Pentti Hartikainen kuvasi neuvottelujen tulosta parhaaksi mahdolliseksi mitä vallitsevissa oloissa pystyi saamaan aikaan. Hartikaisen mukaan neuvottelut ovat olleet vaikeita ja jopa värikkäitä, mutta asialinjalla niissä on pysytty.

- Omasta mielestäni teimme kaiken voitavan. Noin 1200 työntekijän irtisanomisesta ei kuitenkaan saa positiivista tulosta millään. Työntekijät irtisanotaan vaiheittain viikkojen 11-23 aikana, Hartikainen kertoi.

Perloksen toimitusjohtaja Matti Virtanen luonnehti neuvottelujen ilmapiiriä vakavaksi mutta rakentavaksi. Hän sanoi uskovansa, että Perloksen työntekijät ymmärsivät yt-neuvotteluissa yhtiön tilanteen.

Neuvotteluissa käytiin hyvin yksityiskohtaisesti läpi Pohjois-Karjalan tehtaiden raskasta tappiollisuutta koskevat faktat, Virtanen kertoi. Hän korosti, että matkapuhelinten osien valmistus on siirtymässä dramaattisella tavalla Aasiaan, eikä Perloksella ole mahdollisuutta vaikuttaa kehityskulkuun.

"Tyydyttävä tukipaketti"

Virtanen kehui yhtiön työntekijöilleen suuntaamaa tukipakettia. Yli 6 miljoonan euron tukipaketti on merkittävä summa verrattuna valtion Pohjois-Karjalaan myöntämään 8,3 miljoonan euron rakennetukeen. Hänen mukaansa tämä kertoo Perloksen yhteiskuntavastuullisuudesta, varsinkin kun ottaa huomioon, että yhtiö on tappiollinen.

Henkilöstölle myönnettävä tukipaketti on myös Hartikaisen mielestä tyydyttävä. Hänen mukaansa molempia osapuolia yhdistää tahto löytää ja luoda korvaavia työpaikkoja irtisanotuille.

Hartikaisen mielestä tärkeää työntekijöiden kannalta on se, että työntekijöiden irtisanomisaikataulu saatiin päätetyksi. Näin työntekijöiden ei tarvitse riutua epätietoisuudessa irtisanomisten ajankohdasta vaan he voivat suunnitella elämäänsä eteenpäin.

Toimintoja myynnissä

Virtanen kertoi, että Perlos neuvottelee useiden suomalaisten yritysten kanssa toimintojensa ja tilojensa myymisestä. Neuvottelujen kohteina olevat toiminnot työllistävät enimmillään 130 henkilöä.

Neuvottelut toimitilojen myymisestä ovat edelleen kesken. Neuvotteluja käyvät yritykset eivät halua vielä nimiään julkisuuteen. Mahdollisesti tuloksia saadaan jo maaliskuun aikana tai huhtikuun alussa.

Perloksen irtisanomiset mittava haaste Joensuulle

Joensuun kaupunginjohtaja Juhani Meriläinen näkee Perloksen Pohjois-Karjalan tehtaiden toiminnan lakkauttamisen ja irtisanomisien olevan mittava haaste. Se on mittavin mitä Joensuun seutu on koskaan aiemmin kohdannut.

Meriläisen mukaan varsinainen työ esimerkiksi korvaavien työpaikkojen luomiseksi on vasta alkamassa.

- Koko koneisto pyrkii nyt tekemään voitavansa tilanteen parantamiseksi. Toivottavasti Perloksen osaamisen ja tilojen ympärille saadaan rakennetuksi uutta yritystoimintaa. Kyllä tästä toipumiseen menee ainakin vuosi. Esimerkiksi erilaisten investointien tulokset eivät näy lyhyellä ajalla, Meriläinen toteaa.

Irtisanotuille perloslaisille etsitään työtä monin keinoin

Irtisanottuja perloslaisia pyritään työllistämään monin keinoin. Joensuun seudun työvoimatoimiston johtaja Jarmo Valtonen kertoo, että suunnitelmissa on käynnistää neuvottelumatkoja länsirannikolle, joiden tarkoituksena olisi saada esimerkiksi telakoilta alihankintatyötä Joensuun seudulle.

- Pyrimme hahmottamaan toimijoiden halukkuutta siirtää alihankintaa Pohjois-Karjalaan. Tietenkin se vaatii myös oman maakunnan yrityksiltä halukkuutta laajentaa toimintaansa. Tällaisessa tilanteessa pitää kuitenkin toimia monella rintamalla, Valtonen sanoo.

Myös muun muassa ammattiliitot hakevat verkkosivuillaan perloslaisten palkkaamisesta kiinnostuneita yrityksiä.

Työvoimatoimisto on tehnyt ennakkotyötä kahdella Perloksen tehtaisiin perustamallaan palvelupisteellä, joissa on asioinut Valtosen mukaan yhteensä noin 300 henkilöä. Eri infotilaisuuksissa on puolestaan käynyt tietoa hankkimassa yhteensä noin 800 ihmistä.

- Meidän pitää priorisoida tiloja sekä tehtäviä, jos asiakkaita saapuu toimistolle suurina määrinä. Voimme pitää ryhmille suunnattuja palveluinfoja sekä käyttää atk-luokkia, joissa suurempi määrä ihmisiä voi kirjautua asiakkaiksi, Valtonen kertoo.

Valtosen mukaan Pohjois-Karjalassa toimivien yritysten lisäksi varsinkin muun Suomen yritykset ovat tarjonneet erittäin aktiivisesti auttavaa kättään irtisanottujen työllistämiseksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat