Perlos kiistää työpaikan vaihtokiellon

Perloksen on kerrottu estäneen joidenkin työntekijöidensä lähdön uuteen työpaikkaan ennen yt-neuvottelujen loppumista. Yhtiön luottamusmiehet kiistävät väitteet. Myös Perloksen johto kiistää estäneensä ihmisiä vaihtamasta työpaikkaa.

Elektroniikan alihankintayhtiö Perloksen luottamusmiehet kiistävät väitteet, joiden mukaan työnantaja olisi estänyt ihmisiä lähtemästä uusiin työpaikkoihin. STT:n tavoittamat luottamusmiehet kertoivat tänään, että väitteet tulivat yllätyksenä.

Ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Mika Mehtonen ja toimihenkilöiden pääluottamusmies Eero Timonen kiistävät kuulleensa työpaikan vaihdon kieltämisestä. Myös työntekijöiden pääluottamusmies Pentti Hartikainen kiistää kuulleensa työpaikan vaihtokiellosta.

- Minulla ei ole tiedossa, että ketään olisi estetty lähtemästä, kommentoi pääluottamusmies Timonen.

Hänen mukaansa Perlokselta varmasti pääsee lähtemään.

Sen sijaan Toimihenkilöunionin neuvottelupäällikkö Markku Palokangas on toista mieltä. Hänen mukaansa Perlos olisi estänyt toimihenkilöitä siirtymästä uuteen työpaikkaan vedoten keskeneräisiin yt-neuvotteluihin ja salassapitosopimukseen. Palokangas sanoo, että hänen tiedossaan on useita tapauksia. Hän pysyi tänäänkin väitteessään.

Perloksen johto kiistää kuitenkin, että he olisivat estäneet ihmisiä lähtemästä uusiin töihin.

- Ei mitään perää. Päinvastoin Perloksella on tehty yhteistyötä, että on löydetty uusia työpaikkoja henkilökunnalle, kommentoi Perloksen Euroopan alueen johtaja Esa Vuorinen.

Perlos lähetti iltapäivällä pörssitiedotteen, jossa yhtiö kiisti estäneensä irtisanomisuhan alaisia hakeutumasta uusiin töihin. Tiedotteessa yhtiön toimitusjohtaja Matti Virtanen pahoitteli väärinkäsitystä.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, ettei Perlos päästä työntekijöitään uusiin työpaikkoihin.

Epätietoisuutta salassapitosopimuksista

Neuvottelupäällikkö Palokankaan mukaan ongelma koskee pääasiassa Perloksen toimihenkilöitä, mutta myös pientä joukkoa työntekijöitä.

Toimihenkilöitä Perloksella on noin kolmannes, kun kaiken kaikkeaan väkeä on yhtiössä 1400. Heistä Perlos on ilmoittanut irtisanovansa 1200. Perloksen yt-neuvottelut alkoivat 22. tammikuuta, eli viikko irtisanomisuutisen jälkeen.

Palokankaan mukaan työsopimuksien yhteydessä solmitut salassapitosopimukset estävät toimihenkilöitä lähtemästä uuteen työpaikkaan ennen kuin heidät on virallisesti irtisanottu eli ennen kuin yt-neuvottelut ovat ohi. Palokangas vaatiikin, että Perloksen johto luopuisi työntekijöitä koskevasta salassapitosopimuksesta.

Pääluottamusmies Timonen uskoo, että niin käy. Vuorinen puolestaan ei suostu kommentoimaan yt-sääntöihin vedoten asiaa, mutta uskoo, että sopuratkaisu löytyy.

Timosen mukaan aiempien yt-neuvottelujen yhteydessä on sovittu irtisanomisajaksi kaksi viikkoa. Timonen uskoo, että tiistaina jatkuvissa yt-neuvotteluissa sovitaan aiempaan tapaan, ettei salassapitosopimus ole enää voimassa ja samalla irtisanoutumisajaksi tulee yt-neuvottelujen ajaksi kaksi viikkoa.

Timonen arvioi, että väitteet työpaikan vaihtokiellosta ovat yksittäisten ihmisten pelkoja ja olettamuksia. Hän arvioi, että moni toimihenkilö on herännyt asiaan vasta nyt, kun oma irtisanominen on tullut uhkaksi. Näin ollen se, miten salassapitosopimista on aiemmissa yt-neuvotteluissa irtisanottujen ihmisten kanssa noudatettu, ei ole heille tuttu.

- Olisi aika kohtuutonta, jos työnantaja sitoisi vielä ihmisten kädet, ettei pääsisi töihin, vaikka olisi työpaikka. Se ei olisi enää moraalisesti oikein, totesi Timonen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat