Valta vaihtuu, mutta miten käy kun Trump karkaa ydinasesalkkunsa kanssa Floridaan? "Jalkapallo" vaihtaa omistajaa poikkeuksellisella tavalla

Salkku, joka kulkee mukana kaikkialle – Tällainen on Yhdysvaltain presidentin ydinasesalkku 2:25
Katso videolta: Tällainen on presidentin mukana kulkeva "jalkapallo".

Kun Donald Trumpin presidenttikausi tulee päätökseen, vaihtaa luonnollisesti myös presidentin mukana kulkeva ydinasesalkku omistajaansa. 

Tilannetta kuitenkin hankaloittaa se, että väistyvä presidentti ei näillä näkymin osallistu Joe Bidenin virkaanastujaisiin.

Yhdysvaltain presidentin mukana kaikkialle kulkeva ydinasesalkku sisältää välineistön, jolla voidaan käynnistää ydinaseiden laukaisemisen komentoketju.

Tavallisesti salkku on presidentin sotilasavustajan hallussa, joka on asevoimien korkea-arvoinen upseeri. Yhdysvaltain ydinasesalkusta käytetään koodinimitystä “jalkapallo”.

Tyypillisesti "jalkapallo" vaihtaa omistajaansa virkaanastujaisseremoniassa.

Kaikessa hiljaisuudessa

Yhdysvaltain ex-presidentti Gerard Fordin kansliapäällikkönä toiminut Dick Cheney paljasti vuonna 2013, että normaaleissa olosuhteissa ydinasesalkun luovuttaminen tehdään kaikessa hiljaisuudessa piilossa yleisöltä kesken seremonian.

– Kun seremonia on käynnissä, yhden ison pylvään takana kaksi kaveria seisoo univormuissaan. Oikealla hetkellä sotilashenkilö lähtee ja luovuttaa salkun toiselle sotilaalle, joka ottaa sen haltuun, Cheney kuvasi.

"Jalkapalloja" on useita – Trumpin salkku lakkaa toimimasta välittömästi

Tämänhetkisten tietojen mukaan Donald Trump on seremonian aikana Washington D.C.:n sijaan Floridassa, joten vaihto joudutaan asiantuntijoiden mukaan tekemään todennäköisesti aivan poikkeuksellisella tavalla.

Uutissivu CNN kertoo, että ydinasesalkkuja olisi olemassa useita, joista yksi on mahdollisesti Trumpin mukana Floridassa ja yksi taas odottaa valmiina Bidenille.

Sinä hetkenä kun Biden nimitetään Yhdysvaltain presidentiksi, lakkaa Trumpin salkku toiminnasta.

Samalla kun salkku deaktivoituu, tullaan myös presidentin mukana kulkeva, "keksiksi" kutsuttu koodilappu ohjelmoimaan uudelleen.

Tällöin Trump ei pysty enää tunnistautumaan "jalkapallon" käyttäjäksi.

Lähde: CNN, The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat