Mainos

Perimä ja viina lisäävät väkivallan riskiä

Perimästä saattaa löytyä selitys sille, miksi kerran väkivaltarikokseen syyllistyneet ovat alttiita uusimaan tekonsa. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan yli puolella suomalaisista on geenitekijä, joka yhdessä runsaan alkoholin käytön kanssa lisää väkivallan uusimisen riskiä.

Riskitekijöitä ovat myös psyykkiset häiriöt ja lapsuudessa koettu pahoinpitely. Geeniperimällä näyttää uuden tutkimuksen valossa olevan suuri vaikutus väkivaltaisuuteen.

- Tehokkaan entsyymiaktiviteetin geenimuodon omaavilla miehillä on 3-4 kertainen uusintaväkivallan riski. Heikon geenimuodon kohdalla tätä riskiä ei näytä olevan, kertoo lääketieteen lisensiaatti Roope Tikkanen.

Tutkimustulosten mukaan väkivallan uusimisen riski vähenee iän myötä.

- Alkoholin kulutuksen määrän vähentämisellä voitetaan aikaa, ja aika sinänsä näyttää vähentävän väkivaltaisuutta, summaa Tikkanen.

Puolet väkivaltarikollisista ei kuulu riskiryhmään

Tikkasen mukaan väkivaltarikollisista 32 prosenttia uusii tekonsa. Hän korostaa, että yli puolet väkivaltarikollisista ei kuitenkaan kuulu uusijoiden riskiryhmään.

Persoonallisuushäiriöiden diagnosoinnilla, arvioimalla lapsuuden ympäristöä ja alkoholinkulutusta sekä määrittämällä väkivaltaiseen käyttäytymiseen altistava geenityyppi pystytään tutkijan mukaan tulevaisuudessa paremmin arvioimaan väkivaltarikollisten vaarallisuutta.

- Tyypillinen väkivaltaan uudelleen syyllistyvä henkilö on lapsena joutunut pahoinpitelyn kohteeksi, hän on alle 30-vuotias, antisosiaalinen, käyttää runsaasti alkoholia ja hänellä on tehokkaan entsyymiaktiviteetin geenimuoto.

Tikkasen mukaan ennaltaehkäisevällä perhetyöllä on merkittävä rooli väkivaltarikosten uusimisen ehkäisyssä.

Väitöskirja tarkastetaan huomenna Helsingin yliopistossa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.