Perhesurmien uhrien läheiset kertoneet ministeriölle hädästä

Sisäministeriössä tehdään paraikaa selvitystä perhesurmista.

Moni surmien uhrien läheinen on ottanut yhteyttä ministeriöön ja ministeri Päivi Räsäseen kertoakseen, miten surmat voitaisiin välttää.

Perhesurmaselvityksen tarkoitus on antaa eväitä siihen, kuinka perhesurmia voitaisiin estää. Työtä varten on haastateltu erilaisia viranomaisia. Ministeriöön on kuitenkin ottanut yhteyttä moni sellainen suomalainen, jolla on jokin kontakti perhesurmien uhreihin.

Perhesurmissa on viimeisen kymmenen vuoden aikana kuollut 57 ihmistä.

– Meille on tullut yhteydenottoja ministeriöön ja suoraan ministeri Räsäselle. Sellaiset ihmiset, jotka ovat joutuneet kokemaan jotain tällaista ovat hyvin halukkaita auttamaan muita, sanoo sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen.

Selvityksessä käydään myös läpi perhesurmia koskevat esitutkintapöytäkirjat, rikosilmoitukset ja mielentilalausunnot Perhesurmaselvityksen pitäisi valmistua elokuuhun puoliväliin mennessä.

Yksityisyydensuoja jo liian suuri?

Monessa keskustelutilanteessa esiin on tullut kysymys yksilön suojasta.

– Lähipiirin pitäisi auttaa ihmistä, joka pohtii tällaisia tekoja. Mutta voiko lähipiirikään auttaa, jos heillä ei ole oikeutta saada tietoa siitä, mikä tilanne on, Mankkinen pohtii.

– Meillä yksityisyyden suoja on niin vahva, että joskus miettii, estääkö yksityisyyden suoja henkilöä saamasta tarvittavaa apua.

Hallitus hyväksyi viime viikolla Sisäisen turvallisuuden ohjelman, joka sisältää 64 toimenpide-ehdotusta turvallisuuden parantamiseksi.

– Yksi ehdotus oli muun muassa se, että jos poliisi tapaa ihmisen, joka hautoo väkivallantekoa, poliisi tekee hänestä uhka-arvion, samoin terveydenhuollon viranomainen. Mikäli katsotaan tarpeelliseksi, tällainen henkilö voi sitten päästä jonon ohi hoitoon, Mankkinen sanoo.

– Avun jonottaminen voi olla juuri se tekijä, joka kärjistää tilanteen äärimmilleen. Yritämme nyt löytää keinoja ennaltaehkäistä näitä tilanteita ja säästää ihmishenkiä. Miten ihmiset saisivat tarvitessaan mahdollisimman nopeasti apua, Mankkinen sanoo.

Eilisiltainen perhesurma nosti perhesurmien uhriluvun Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana 61:een.

– On entistä tärkeämpää, että pystymme kitkemään väkivallan kulttuuria.

Lue myös:

    Uusimmat