Suomalaisen jalkapalloilun niskaan kaatunut jalkapalloliigan lahjontaskandaali on nostanut esiin myös jalkapalloilijoiden pelaajayhdistyksen, jonka profiili on tähän asti ollut melkoisen huomaamaton. Pelaajien edunvalvontayhdistystä on kaivattu apuun, jotta Ilta-Sanomille lahjonnasta nimettömänä kertonut pelaaja saataisiin esiin.
Maanantaina alkanut kohu on pyörittänyt pelaajayhdistyksen toiminnanjohtajaa Markus Juholaa, joka on saanut vastailla puheluihin oikein urakalla. Juholallekin alkujärkytys asian tultua ilmi oli kova, mutta siitä selvittyään yhdistys pyrki vastaamaan huutoon.
- Ensiksi olo oli kuin puulla päähän lyöty, aikamoisesti puskista tämä tuli. Edelleen ilmassa tietysti on, että niin kauan kuin ei nimeä tiedä, niin oikeaa näyttöä ei ole, Juhola pohtii.
- Tietysti tähän täytyy suhtautua todella vakavasti. Emme ajattele, että tämä olisi vain lehtikirjoittelua ja että katsotaan nyt sitten mitä tapahtuu. Omat toimenpiteet olemme jo aloittaneet, ja yrittäneet reagoida mahdollisuuksiemme mukaan.
Yhdistyksen mahdollisuudet tilanteen "ratkaisemiseen" ovat rajalliset. Juhola jaksaa kuitenkin uskoa, että nimetön pelaaja paljastaisi kasvonsa ja korttinsa.
- Siteeraan Palloliiton puheenjohtajaa Pekka Hämäläistä, joka mainitsi nimettömän pelaajan puheet katumuksesta ja sen, että tuskin se on ainakaan helpottanut. Panokset ovat kovat, ja toivotaan edelleen, että pelaaja tulee esille ja asiaa pystyttäisiin viemään eteenpäin. Nyt tilanne on niin epävarma, Juhola toteaa.
- Kyse on kuitenkin rikollisesta toiminnasta. Jos tekee jotain rikollista, niin ilmoittautuuko siitä sitten yhdistykselle. Toivotaan kuitenkin edelleen, eikä runtata toivonkipinää sammuksiin.
Keskustelukanava
Pelaajayhdistyksellä on tällä hetkellä noin 350 jäsentä, joista suurin osa on jalkapalloliigassa pelaavia. "Jäsenyysprosentti" liigassa on Juholan mukaan yli 80. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan, peliuransa tähän kauteen lopettaneen Marco Casagranden mukaan yhdistys on sisäinen keskustelukanava, joka mahdollistaa keskustelun pelaajien tärkeäksi kokemista asioista.
Kaikkia asioita ei näemmä kuitenkaan yhdistyksen kautta keskustella. Siitä, onko lahjusjutuista puhuttu pelaajien keskuudessa ennen skandaalin puhkeamista, Juhola voi esittää vain valistuneen arvion.
- Tämän jutun osalta on kaikenlaisia spekulaatioita, ja pelaajat puhuvat niistä keskenään. Urheilupiireissä huumorilla laukaistaan asioita, ja luulen, että enemmän menee sille puolelle. Vakavammat asiat käydään henkilökohtaisemmalla tasolla, luottohenkilöiden kanssa.
- Jos joukkueurheilijalla jonkinlainen ongelma tulee, niin tukea voi olla vaikeaa saada joukkueen sisällä. Niissä kuitenkin on aina tietynlainen hierarkiarakenne. Tällaiseen toki on pelaajayhdistyksellekin rooli löytynyt, sellaisena tietynlaisena ongelmanratkaisijana.
Palkka on mitä on
Skandaalin myötä on havahduttu huomaamaan myös liigapelaajien palkka-asiat. Pelaajayhdistyksen tutkimuksen mukaan tämän vuoden keskipalkka on luontaisetuineen 17 060 euroa, ja eri arvioissa on arveltu summan koon vaikuttavan kepulipelin kiusauksiin sortumiseen. Toiminnanjohtaja Juhola ei näe asiaa kuitenkaan näin yksioikoisesti.
- Taloudellinen aspekti ei varmasti ole se tärkein asia jalkapallotoiminnassa. Palkka ei ole keskiarvoisesti niin suuri, että sen takia sitä työtä tehtäisiin. Se on vedetty mukaan uutisoinnissa, mutta jos se on syy rikolliseen toimintaan, niin aika kaukaa on yhteys haettu, Juhola miettii.
Skandaalin laajemmista, tulevaisuuteen ulottuvista vaikutuksista suomalaiseen jalkapalloiluun on siitäkin jo väläytelty kauhukuvia. Juhola ei halua vielä lähteä analyysin tielle.
- Selvyys tähän on saatava. Tätä on nyt pari päivää pyöritelty, ja jos ei laajempaa näyttöä ala tulla... Spekulointi laajemmista vaikutuksista, siihen ei ole ollut aikaa.
(MTV3-STT)