Mainos

Pekkarinen: Kemijärven tehtaan kannattavuus selvitettävä

Kemijärven sellutehdas on vuosina 2001-05 maksanut emoyhtiölle pelkästään konserniavustuksena lähes 70 miljoonaa euroa.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) aikoo selvityttää Kemijärven sellutehtaan todellisen kannattavuuden. Kemijärvellä tänään vieraillut Pekkarinen yllättyi laskelmista, joiden mukaan Stora Enson lakkautuslistalla oleva tehdas on tehnyt luultua paljon parempaa tulosta.

Hän kuitenkin pitäytyi edelleen hallituksen linjassa, jonka mukaan Storan johdon ratkaisuun ei puututa.

- Olen saanut uutta informaatiota, jonka takia on selvitettävä, kuinka tuloksellinen tehdas todella on. Voi olla, että valtion omistajaohjauksesta vastaavaa puolustusministeri Jyri Häkämiestä (kok.) on informoitu paljon paremmin, mutta esitettyjen laskelmien perusteella tehdas vaikuttaa yllättävän kannattavalta, Pekkarinen sanoi.

Hänen mukaansa valtion iso omistusosuus Stora Ensossa antaa oikeutuksen tarkkaan selvitykseen. Samalla Pekkarinen kuitenkin korosti, että yhtiön hallitus loppukädessä päättää.

- En tarkoita sitä, etteikö yrityksillä olisi oikeus lopetuksiin (tehtaiden sulkemiseen).

Voitot konsernille

Sellutehtaan työsuojeluvaltuutetulla Ahti Ruokamolla on käsissään paperit, jotka yllättivät Pekkarisen. Työntekijöiden kaupparekisteristä tilaamien tilinpäätöstietojen mukaan sellutehdas on viime vuosina pönkittänyt vahvasti Stora Enson muita tehtaita.

- Konserniavustuksena Kemijärveltä lähti vuosina 2001-2005 kaikkiaan lähes 70 miljoonaa euroa, Ruokamo ynnäsi. Vuositasolle jaettuna summa on suunnilleen sama, jonka valtio on luvannut kriisitueksi tehtaiden lopettamisten iskemille alueille Kemijärvelle ja Kymenlaaksoon.

- Kyllä hyvä tulos on ollut täällä tiedossa. Juuri siihen ovat perustuneet sellutehtaan investoinnit ja myös se, ettei Kemijärven yksikkö ollut pari vuotta sitten edes yrityksen kriisilistalla, kaupunginjohtaja Timo E. Korva sanoi.

Stora Enson johto ei ole kiistänyt missään vaiheessa sellutehtaan positiivista tulosta, mutta toisaalta nyt arvioidun kaltaisesta menestyksestä ei ole suuremmin ääntä pidetty.

Jäteallas huolettaa

Uusi tieto Pekkariselle oli myös sellutehtaan jäteallas. Yli 40 toimintavuoden aikana Kemijärven rantaan on kertynyt kymmenien hehtaarien laajuinen jäteallas, jota on määrä hiljalleen puhdistaa noin vuosi sitten valmistuneen aktiivilietelaitoksen tuella.

- Kyllä puhdistus jää yhtiön velvoitteeksi. Voisi kuvitella, että yhtiö on ottanut tämän huomioon. Olisi omituista, jos ei olisi, hän arvioi.

Pekkarisen matkan tarkoituksena oli kartoittaa, miten nopeasti korvaavia työpaikkoja on luotavissa kriisialueille.

- Valmiudet näyttävät täällä varsin hyviltä. Suuria elinkeinohankkeita ei juurikaan tosin ole, mutta pieniä sitäkin enemmän.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.