Mainos

Pastori Kylliäinen jätetään rauhaan

Kohupastori Antti Kylliäisestä tehdyt kantelut eivät johda jatkotoimiin. Tuomiokapitulin tänään julkistama päätös perustuu Kylliäisen ja piispa Eero Huovisen välisiin keskusteluihin ja selvityksiin. Tuomiokapitulin päätös syntyi äänin 4-1.

Kylliäisestä tehtiin loppuvuodesta kaikkiaan viisi kantelua sen jälkeen kun hän julkaisi viime syksynä kirjan Kaikki pääsevät taivaaseen. Kantelijat epäilivät helsinkiläisen Pakilan seurakunnan pappina toimivan Kylliäisen poikenneen Raamattuun perustuvasta kristillisestä uskosta ja luterilaisen kirkon tunnustuksesta.

Piispa Huovisen mukaan kirjassa on kriittisiä kysymyksiä, jotka jäivät vielä keskustelujen jälkeenkin avoimiksi. Sen keskeinen kulmakivi on hänen mukaansa jumalan kaikkivaltiuden kyseenalaistaminen. Kylliäinen esittää kirjassaan mm. että kaikki pääsevät taivaaseen, eikä helvettiä ole.

Kylliäinen oli vastauksessaan lieventänyt väitteitään siinä määrin, että tuomiokapituli päätti olla ryhtymättä toimenpiteisiin. Hän ei kuitenkaan peruuttanut mitään kirjassa kirjoittamaansa, eikä häneltä sellaista edellytettykään.

Kirja ei saanut siunausta

Siunausta kirja ei siis ole tuomiokapitulilta saanut, Huovinen korostaa. Mutta hän sanoo myös, että papilla on oikeus henkilökohtaiseen ja kriittiseen ajatteluun, kunhan pappisvirkaan vihitty muistaa olevansa julkisesti sitoutunut kirkon yhteiseen uskoon.
-Kristillisen kirkon kannalta on sekä ymmärrettävää että toivottavaa, että kriittistä keskustelua voidaan käydä avoimesti, Huovinen toteaa ja lisää itsekin kamppailevansa uskonsa kanssa lähes päivittäin.

Vähemmistöön jäänyt lakimiesasessori Pekka Leino pitää eriävässä mielipiteessään asian valmistelutapaa virheellisenä. Hänen mielestään tapaus jäi käytännössä vain piispan ja Kylliäisen välisten keskustelujen varaan ilman asianmukaista koko tuomiokapitulin käsittelyä.


"Ei enää yhtä totuutta"

Antti Kylliäinen on ratkaisusta huojentunut ja iloinen, ei pelkästään itsensä, vaan myös koko luterilaisen kirkon kannalta. Hänen mielestään päätös vaikuttaa kirkon ilmapiiriin vapauttavasti, koska enää ei voida sanoa, että kirkossa on vain yksi totuus.

Se merkitsee Kylliäiselle tilaa hengittää, elää ja ajatella. Hän muistuttaa, että saarnatessaan papin on aina ajettava kirkon asiaa ja otettava huomioon, mitä kirkko opettaa.
-Kapitulin päätös osoittaa, että kirkossa on tilaa papeille henkilökohtaisesti olla eri mieltä perinteisistä näkemyksistä jopa piispan kanssa ja silti toimia virassa.
-Kirkko ei ole ajatuksiltaan lähentynyt kantaani, mutta antaa minun ajatella mitä ajattelen ja sanoa sen myös ääneen. Arvostan sitä suuresti, se osoittaa, että kirkossamme on jotain hyvää.

Kylliäinen on huojentunut siitä, että spekulaatiot hänen harhaoppineisuudestaan saavat nyt pisteen. Hän ei ole tarkoittanut kirjaansa uudeksi uskon oppaaksi, vaan tuo siinä julki omia pohdintojaan; enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, koska syvällinen kysymys on hänen mielestään vajavaista vastausta parempi.

Tanska ja Ruotsi kiinnostuneita

Kustannusosakeyhtiö Nemo julkaisi Antti Kylliäisen pamfletin Kaikki pääsevät taivaaseen 20. lokakuuta. Kirja myytiin loppuun samalla viikolla. Toisen painoksen jälkeen siitä tuli vuoden kirjallinen mediatapahtuma. Kylliäinen sai satoja ihailijakirjeitä ihmisiltä, mutta tietyt kristilliset piirit vaativat jopa hänen erottamistaan.

Tuore kustannusyhtiö voi olla tyytyväinen. Kirja ei jäänyt älykköpiirien kulttiopukseksi, vaan kiinnostaa kansan syviä rivejä. Tanskalaiset ja ruotsalaiset kustantamot ovat siitä kiinnostuneita ja toinenkin painos on pian loppu.

Kangasalan kappalainen Olli Arola on kritisoinut oppia neitseellisestä syntymästä ja kirjoittaa parhaillaan näkemyksistään kirjaa. Hän on joutunut muuttelemaan käsikirjoitustaan matkan varrella, koska Tampereen hiippakunta ei ilmeisesti ole suhtautunut kohunäkemyksiin yhtä suvaitsevasti kuin Helsingin.

Piispa Huovisen mielestä kirjojen herättämä keskustelu tekee kipeää, mutta on samalla hyödyllistä. Hän ei usko, että hiippakuntien piispat ovat suurista kysymyksistä eri mieltä.

Myös Kylliäinen uskoo päätöksen antavan suuntaa sille, miten kirkko suhtautuu tuleviin vastaaviin julkaisuihin.
(STT)


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja