Partek vastustaa Koneen tarjousta

Partek vastustaa Koneen ostotarjousta. Sen sijaan Partek haluaisi yhdistyä KCI Konecranesin kanssa.

Partek

Kone Oy teki aamulla Partekista ostotarjouksen. Partek kuitenkinkin vastustaa tarjousta. Pääjohtaja Christoffer Taxellin mukaan Partek pitää Koneen tarjousta vihamielisenä ja 747 miljoonan euron kauppahintaa yhtiön osakkeista liian pienenä.

Koneen sijasta Partek kertoi päivällä käyvänsä fuusioneuvotteluja KCI Konecranesin kanssa. Partek ilmoittaa, että sen hallitus suhtautuu suosiollisesti KCI Konecranesin tekemään ehdotukseen.

Taxell, Christoffer, Partek

-Koneen ja Partekin ydistymistä eri synny synergiaetuja. Siksi on vaikea nähdä, että Kone Oyj:n tarjous lisäisi Partekin teollista vahvuutta tai sisältäisi muita etuja yhtiön henkilöstölle tai asiakkaille, sanoo Partekin konsernijohtaja Christoffer Taxell.

Partek korostaa, etteivät Kone tai kauppa- ja teollisuusministeriö ole keskustelleet Partekin kanssa ei ole keskusteltu ennen tarjouksensa antamista.

Konecranes kiinnostunut Partekista

KCI Konecranes kertoo käyneensä jo pitkään neuvotteluja Partekin kanssa yhtiöiden sulautumisesta. Neuvottelut perustuvat yhtiöiden yhteiseen näkemykseen teollisuusalan tulevaisuudesta ja yhdistymisellä saavutettavista merkittävistä teollisista eduista ja synergioista, Konecranes kertoo tieodtteessaan.

-KCI Konecranesin ja Partekin yhdistyminen vahvistaisi merkittävästi yhdistyneet yhtiön maailmanlaajuista asemaa, loisi mahdollisuuksia kasvuun erityisesti huoltoliiketoiminnan kautta ja merkitsisi huomattavaa tulosparannusta osaketta kohden, sanoo Konecranesin toimitusjohtaja Stig Gustavson.

Gustavson, Stig, Konecranes

KCI Konecranes on maailman johtava uudenaikaisiin nostolaiteratkaisuihin ja kunnossapitopalveluihin erikoistunut konepajakonserni. Vuonna 2001 konsernin liikevaihto oli 756 miljoonaa euroa. Konsernilla on 4 400 työntekijää 34 maassa eri puolilla maailmaa.

Koneen tarjous valtiolle

Kone ilmoitti aamulla jättänäneensä kauppa- ja teollisuusministeriölle tarjouksen valtion omistaman 30,2 prosentin omistusosuuden hankkimisesta yht. 225 miljoonalla eurolla. Valtion puolelta tarjouksen ehtoja on alustavasti pidetty hyväksyttävinä. Osapuolet jatkavat neuvotteluja sopimuksen yksityiskohdista.

Valtion omistamien osakkeiden ostamisen jälkeen Koneen on tarkoitus tehdä ehdollinen julkinen ostotarjous lopuista Partekin osakkeista. Omistusjärjestely edellyttää, että Valtioneuvosto ja Koneen hallitus hyväksyvät lopullisen kauppasopimuksen. Lisäksi järjestely edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Kaupassa osakekohtainen osahinta on 15,30 euroa osakkeelta. Hinta ylittää perjantain 17.5.2002 päätöskurssin noin 25 prosentilla sekä viimeisten 12 kuukauden kaupankäyntimäärillä painotetun keskikurssin noin 45 prosentilla.

Koneen ja valtion välisen kaupan toteutuessa Kone julkistaa ehdollisen ostotarjouksen lopuista Partekin osakkeista. Ostotarjouksen perusteella Partekin osakkeenomistajille tarjotaan 15,30 euron osakekohtaista käteisvastiketta. Ostotarjous on ehdollinen muun muassa sille, että ostotarjous hyväksytään siinä laajuudessa, että Kone tulee omistamaan yli 90 prosenttia Partekin osakkeista ja kaikkien osakkeiden tuottamasta äänimäärästä. Kone ilmoittaa, että sillä on tarvittavat rahoitusjärjestelyt käteistarjouksen rahoittamiseksi.

Valtiosta Koneen omistaja

Osana Koneen ja valtion välistä järjestelyä on mahdollista, että valtio ja Kone sopivat suunnatusta annista, jossa valtio merkitsee yhteensä miljoona Koneen kolmen euron nimellisarvoista B-osaketta valtiolle suunnatusta osakeannista merkintähintaan 106 euroa osakkeelta. Suunnatun osakeannin hyväksyy lopullisesti Koneen myöhemmin koollekutsuttava ylimääräinen yhtiökokous.

Mikäli valtio merkitsee Koneen osakkeet sille suunnatussa osakeannissa, se omistaa noin 4,7 prosenttia Koneen osakkeista ja 1,9 prosenttia äänistä. Tarkoituksena on luoda kooltaan merkittävä, juuriltaan suomalainen teollisuus- ja palveluyritys, jolla on vahva globaali markkina-asema toimialoillaan sekä erinomaiset edellytykset kannattavaan kasvuun.

Kone ilmoittaa, että sen tavoitteena on kehittää Partekin liiketoimintoja pitkäjänteisesti ja Partekin voimassa olevan strategian mukaisesti hyödyntäen syntyvän kokonaisuuden vahvaa rahoitusasemaa sekä teollista osaamista maailmanlaajuisesti.

Syntyvän konsernin yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2001 oli noin 5,6 miljardia euroa ja liiketoiminnan kassavirta yli 400 miljoonaa euroa. Muodostuva konserni tulee olemaan toimialallaan Pohjoismaiden suurin. Yhteenlaskettu henkilöstömäärä vuoden 2001 lopussa oli noin 35 400 henkilöä, joista noin 6 000 Suomessa. Konee ja Partekin nykyiset liiketoiminnat säilyvät erillisinä itsenäisinä yksikköinä.

Kone: Tavoitteena kehittää Partekia pitkäjänteisesti

Kone on jättänyt ostotarjouksen Partekista.

Koneen tavoitteena on kehittää Partekin liiketoimintoja pitkäjänteisesti ja Partekin voimassa olevan strategian mukaisesti, Kone kertoo tiedotteessaan.

-Partek on erinomainen yhtiö, jolla on johtava markkina-asema lähes jokaisessa liiketoiminnassaan, sanoo Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin. -Yhtiö on kasvanut voimakkaasti viime vuosina lähinnä yrityskauppojen johdosta. Kuten Koneen muutama vuosi sitten, täytyy Partekin nyt kiinnittää huomionsa lisääntyneen myynnin muuttamiseksi myös kasvavaksi tulokseksi. Me uskomme, että Koneella on osaamista ja kokemusta tämän prosessin vauhdittamiseksi, Herlin jatkaa.

-Päätimme sijoittaa Partekiin, koska omissa ydinliiketoiminnoissamme mahdollisuudet kasvaa BKT:n kasvua nopeammin ovat hyvin rajalliset, etenkin Euroopan ja Pohjois-Amerikan kypsillä markkinoilla. Lisäksi Koneen on ollut vaikeaa löytää omilta toimialoiltaan riittävän suuria yritysostokohteita järkevillä hinnoilla. Koneesta on voimakkaan liiketoiminnan kassavirtansa ansiosta tullut velaton yhtiö ja meidän on täytynyt löytää tapa saada passiivinen pääomamme tehokkaaseen käyttöön, Herlin sanoo.

-Tehtävä järjestely ei merkitse millään tavoin sitä, että Kone luopuisi päämäärästään olla paras hissi -ja liukuporrasyhtiö maailmassa, huomauttaa Antti Herlin. Päinvastoin, aiomme edelleenkin investoida tuotekehitykseen, prosessien kehittämiseen sekä maailmanlaajuisen asiakaspalvelumme kehittämiseen, Herlin sanoo.

(MTV3)

(Talousuutiset 20.05.2002).

Lue myös:

    Uusimmat