Parikymppinen mies hyökkäsi aseen kanssa moskeijaan Oslon lähellä – poliisi: Terroriteon yritys

Oslon lähellä moskeijassa eilen tapahtunut ampuminen oli terroriteon yritys, kertoo Norjan poliisi.

Noin 20-vuotiaan miehen epäillään hyökänneen aseen kanssa al-Noor-nimiseen moskeijaan Bärumissa. Epäilty on poliisin hallussa.

Moskeijassa oli hyökkäyksen aikana tiettävästi vain kolme ihmistä, joista yksi loukkaantui lievästi. Vammat ilmeisesti tulivat, kun henkilö onnistui ottamaan aseet pois tekijältä.

Tiedot moskeijan tapahtumista ovat vielä epäselviä, mutta poliisin mukaan moskeijassa ammuttiin useita laukauksia. Poliisi kertoi löytäneensä moskeijasta kaksi asetta.

Poliisi on tutkinut epäillyn toimintaa internetissä. Ruotsin uutistoimisto TT kertoo poliisin löydösten antavan ymmärtää, että viha motivoi tekoa.

Norjalainen TV2 kertoi aiemmin, että epäillyllä ampujalla on sama nimi kuin henkilöllä, joka oli kirjoittanut internetiin ylistävästi Uuden-Seelannin Christchurchin moskeija-iskusta vain pari tuntia ennen ampumista Bärumissa.

Sunnuntain tiedotustilaisuudessa poliisi kertoi seuranneensa epäillyn toimintaa netissä jo jonkin aikaa, mutta mahdollista hyökkäystä ei osattu odottaa näin pian.

– Kartoituksessa on selvinnyt, että rikoksentekijällä on äärioikeistolaisia ajatuksia, kertoi Rune Skjold Oslon poliisista.

"Tutkimme tätä epäiltynä murhana"

Poliisi kertoi lauantaina illalla, että nuoren naisen ruumis oli löydetty epäillyn asunnosta Eiksmarkan kaupunginosasta Bärumista. NRK:n mukaan naisen kuolemaa tutkitaan murhana ja tapaus liittyy moskeija-ampumisesta epäiltyyn mieheen.

– Kuollut nainen on moskeijassa aiemmin tänään pidätetyn miehen sukulainen. Sukulaisuussuhdetta selvitetään parhaillaan, Skjold kertoi aiemmin NRK:n mukaan.

Poliisin mukaan epäilty ja kuollut nainen asuivat ajoittain samassa osoitteessa.

Norjalaisen VG-lehden mukaan poliisin valmiusjoukot ja pommiryhmä olivat rynnineet sisään taloon moskeijaiskun jälkeen. Naisen ruumis löytyi rynnäkön yhteydessä.

– Tutkimme tätä epäiltynä murhana, Skjold sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat