Mainos

Pankkien palvelumaksut huomattava kuluerä yrittäjille

Pankkien palvelumaksut ovat joka toiselle pienelle ja keskisuurelle yritykselle suurin rahoitus- ja maksuliikekustannus. Yrittäjien mielestä pankkien palvelut eivät olekaan kehittyneet samaan tahtiin kohonneiden maksujen kanssa.

Etenkin henkilökohtainen pankkipalvelu on yrittäjien mielestä kallista. Palvelumaksujen osuus korostuu, sillä vain joka toisella yrityksellä on pankista lainaa. Suurin osa yrityksistä ei edes aio hankkia lainaa tai takauksia lähitulevaisuudessakaan. Niistäkin yrityksistä, joilla on lainaa tai takauksia, joka neljäs ilmoittaa palvelumaksut lainanhoitokuluja suuremmiksi.

Lainojen korot ja takausmaksut ovat edelleen suurin kuluerä 39 prosentille yrityksistä. Yritysten ulkoisesta rahoituksesta yli puolet on pankkiluottoja, jotka ovat keskittyneet Meritaan ja Osuuspankkiin. Niiden yhteenlaskettu markkinaosuus on edelleen 80 prosenttia.

Useimmilla yrityksillä rahoitukseen liittyviä ongelmia ei ole, mutta jos ongelmia on, ne liittyvät vakuuksiin. Yritysten rahoitusvaikeudet ovat vähentyneet kautta linjan, mutta noin 40 prosenttia kasvuhakuisista yrityksistä kokee rahoituksen ongelmalliseksi.

Eläkevakuutusyhtiöistä Ilmarinen on pk-yritysten suosiossa, mutta myös Varma-Sammolla, Eläke-Tapiolalla ja Eläke-Fennialla on merkittävät markkinaosuudet. Suomen Yrittäjien pk-yritysten rahoituskyselyn tulokset perustuvat noin 4000 yrityksen vastauksiin.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.