Mainos

Pankit aukesivat Kreikassa: Jonoja kaikkialla, yrittäjillä "ohituskaista"

Kreikkalaispankit ovat avanneet tänään ovensa kolmen viikon tauon jälkeen. Kaikki pankkipalvelut eivät kuitenkaan toimi vielä normaalisti.

– Palveluita on rajoitettu, esimerkiksi aluksi pyritään palvelemaan yrittäjiä tai niitä, joilla olisi tilisiirtoja ulkomaille. Kuitenkin esimerkiksi eläkeläiset pystyvät nyt nostamaan pankista suuremman summan, mutta harva kuitenkaan koko eläkettä, kertoo Suomen merimieskirkon sosiaalikuraattori Mari Hilonen Ateenasta.

Pankkien ulkopuolelle muodostui pitkiä jonoja ennen pankkien aukeamista. Jonot ovat mutkitelleet myös pankkiautomaateille, joissa on ollut tiukat nostorajoitukset. Hilonen uskoo, että vie vielä aikaa, ennen kuin tilanne Kreikassa normalisoituu.

– Ihmiset ovat saaneet pankkiautomaateista 50-60 euroa kerralla ja automaateissa on edelleenkin voimassa samanlainen nostorajoitus. Tähän asti kuitenkin suurimmassa osassa liikkeistä on pystynyt maksamaan luottokortilla ja tilisiirtoja on pystynyt tekemään netin kautta. Ainoastaan jotkut huoltoasemat ovat kieltäytyneet luottokorttimaksuista, Hilonen kuvailee.

Nostorajoitukset ovat ongelmallisia erityisesti laskujen maksun osalta.

– Laskujen maksaminen on viivästynyt, koska kerralla saa vain pienen määrän rahaa. Laskun summa tulee kerätä useamman päivän ajan esimerkiksi palkasta. Ja toisaalta koska nostamista on rajoitettu, se laittaa ajattelemaan mihin rahoja käytetään. 

Kreikkalaiset ovat kuitenkin suhtautuneet pankkivaikeuksiin pääsääntöisesti kärsivällisesti.

– Kukaan ei ole purkanut turhautumista toisiinsa, koska kaikki me olemme samassa tilanteessa. Toki hallitusta kohtaan esiintyy kritiikkiä. Mutta urputtaminen ei auta. Asiat on nyt niin hyvin kuin ne tällaisessa tilanteessa pystyy olemaan, Suomen merimieskirkon sosiaalikuraattori Mari Hilonen Ateenasta sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.