Mainos

Pandemrix sai suomalaiset pelkäämään influenssarokotetta

Pandemrix-rokotteen aiheuttamasta narkolepsiasta noussut kohu on saanut suomalaiset välttelemään influenssarokotteiden ottamista. Sama ilmiö on huomattu niin Turun, Tampereen kuin Helsinginkin keskussairaaloissa.

– Alle 3-vuotiaille ja yli 65-vuotiaille on otettu huomattavasti vähemmän influenssarokotuksia kuin aikaisempina vuosina, sanoo Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jane Marttila.

Myös Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsänen ja HUS:in osastonylilääkäri Asko Järvinen kertovat huomanneensa, ettei influenssarokotuksia ole otettu samaan tahtiin kuin aiempina vuosina. Kaikki nimeävät rokotekammon syyksi Pandemrixin saaman kielteisen julkisuuden.

Pandemrixin aiheuttama narkolepsia johtui sikainfluenssarokotteen sisältämästä tehosteaineesta eli adjuvantista, jota ei kuitenkaan influenssarokotteesta löydy.

– Ihmiset suhtautuvat rokotteisiin ristiriitaisesti. Toisaalta suhtautuminen rokotteisiin on hirveän kielteistä, toisaalta epidemiat aiheuttavat paljon pelkoa, sanoo Marttila.

Lääkärit rohkaisevat ihmisiä ottamaan influenssarokotteen: Samaa rokotetta on käytetty vuosikausien ajan, eikä suuria haittavaikutuksia ole ilmennyt. Yleisimmät haitat ovat lievä ihoärsytys heti rokotteen ottamisen jälkeen sekä lievä lämmönnousu lapsilla.

– Influenssarokote kannattaa ehdottomasti ottaa, vaikka yksikään rokote ei ole koskaan sataprosenttisen riskitön. Yleisesti ottaen ne sairaudet, joita vastaan rokotteet on kehitetty, aiheuttavat suurempia riskejä kuin rokotteet, sanoo Räsänen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.