Mainos

PAM ja Markantalo riitelevät palkanalennuksista

Palvelualojen ammattiliitto Pam ja kodintekniikkaketju Markantalo ovat joutuneet nokitusten Markantalon uusien työsopimusten takia.

Tappiollisen Markantalon yt-neuvotellut päättyivät tällä viikolla. Tuloksena on lähes 60 työntekijän irtisanominen.

Lopuille 420 työntekijälleen ketju antaa mahdollisuuden kirjoittaa uusi aiempaa heikompi työsopimus. Vaihtoehtona ovat potkut.

Asiasta kertoi Taloussanomat.

Pääluottamusmies Ilkka Liettilän mukaan palkanalennukset ovat pahimmillaan 40 prosenttia, alimmillaan työntekijältä jää saamatta tämän vuoden yleiskorotus.

Pamin mukaan uudet sopimukset ovat riitautettavissa. Sen mielestä palkanalennuksen voi toteuttaa vasta, kun kaikki muut yritykset yhtiön pelastamiseksi on tehty. Markantalo ei sen mielestä kuitenkaan ole juuri ryhtynyt saneeraus- ja kehittämistoimiin.

Markantalon toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen myöntää, että ratkaisu on Suomessa epätavallinen. Hän kuitenkin katsoo, että yt-neuvottelusta selvittiin odotettua paremmin. Neuvottelut koskivat alun perin 120:tä työntekijää.

Rytkösen mukaan ketjun 420 työntekijästä suurin osa on jo hyväksynyt uuden sopimuksen. Noin 30 on kieltäytynyt allekirjoittamasta sitä.

- Jokaiselle tarjottu sopimus on parempi kuin tes edellyttää, Rytkönen sanoo.

Sopimukset ovat myymäläkohtaisia. Rytkösen mukaan leikkaukset ovatkin joissakin myymälöissä räikeämpiä kuin toisissa.

- Tulokset niissä ovat huonommat, ja siten palkkakustannukset ylittävät sen, mitä piste pystyy tuottamaan. Vaihtoehtona on liikkeen lakkauttaminen.

Syksyyn mennessä Markantalo lopettaa kaikki Euromarketien yhteydessä toimivat myymälänsä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.