Palmen murhan pääepäilty, Stig "Skandia-mies" Engström pelasi murhan jälkeen mediapeliä – tarjosi haastatteluja ja oman rekonstruktion tapahtumista

Poliisi kertoi lisää tietoa Olof Palmenin murhan pääepäillystä:"Hän oli kriittinen Palmenin politiikkaa kohtaan" 4:26
Näin poliisi kertoi pääepäillyn Stig Engströmin tuntomerkeistä.

Ruotsia 34 vuotta sitten kohahduttaneesta pääministeri Olaf Palmen murhasta esitettiin tänään tiedotustilaisuudessa pääepäillyksi jo menehtynyt Stig Engström.

Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin Tukholman keskustassa 28. helmikuuta vuonna 1986. Murhasta nimitettiin tänään pääepäillyksi Stig Engström, joka on saanut Skandia-mies -lisänimen työskenneltyään vakuutusyhtiö Skandiassa Sveavägenillä.

Aavisti, että poliisit pääsisivät jäljille

Syyttäjän mukaan Engström käyttäytyi murhan jälkeen oudosti. Hän selitti pomoilleen tarvitsevansa tiedon ajasta, jolloin hän oli poistunut Skandian toimistolta murhailtana. Mies selitti tarvitsevansa tiedot, koska poliisi, media ja ”Norja” olivat hänen perässään. Kukaan ei kuitenkaan ollut liittänyt Engströmiä murhaan tässä vaiheessa. 

Lämpimät suhteet mediaan

Mies antoi tapauksen jälkeen haastatteluja Ruotsin medialle ja vakuutteli syyttömyyttään. Engström oli aiemmin työskennellyt Ruotsin radiossa, joten hän otti yhteyttä entisiin kollegoihinsa ja antoi haastattelun. Myös ruotsalaisessa lehdessä julkaistiin haastattelu, jossa Engström avautui kokemuksistaan.

Syyttäjän mukaan miehen harrastama mediapeli oli myös fiksua: kun Engström oli esiintynyt paljon mediassa, hän pystyi väittämään silminnäkijöiden saaneen hänen tuntomerkkinsä mediaesiintymisten kautta. Myös poliisin mielestä murhaajalta olisi ollut taktinen veto olla yhteydessä medioihin.

Oma rekonstruktio

Huhtikuun alussa vuonna 1986 poliisi teki rekonstruktion murhaillasta silminnäkijöiden kanssa. Syyttäjä kertoi tänään, että Engström ei saanut kutsua paikalle. Tietoa ei kuitenkaan ole, että miksi näin tapahtui.

Päivää myöhemmin Engström esiintyi Ruotsin television uutisissa omalla rekonstruktiollaan. Syyttäjän mielestä mies pilkkasi poliisia Ruotsin television haastattelussa. Kyseinen televisiojuttu esitettiin tänään lehdistötilaisuudessa. Tutkinnan aikana miehen osallisuutta murhaan nostettiin tutkijoiden kesken esiin muutaman otteeseen. Muutamaa kuulemista pidemmälle hänen taustojaan ja osallisuuttaan ei selvitetty.

Lue myös:

    Uusimmat