Palloja, Tipejä ja Pastilleja

Eero Aarnion huonekaluihin voi tutustua Taidehallissa

Kerrankin taidenäyttely, jossa saa kierroksen lomassa hengähtää toinen toistaan lokoisammissa tuoleissa. Helsingin Taidehallin kesän värikäs muotoilunäyttely esittelee Pallo-tuolilla kansainvälisen läpimurtonsa tehneen Eero Aarnion tuotantoa 1960-luvulta tähän päivään.

Aarnion pop-henkiset Pallotuoli,Pastilli ja Kupla nousivat muotimaailman lemmikeiksi 1960-luvulla ja nyt 2000-luvun retrobuumin myötä nuo muotoilun ikonit ovat taas suositumpia kuin koskaan.

Pallo-tuoli täyttää tänä vuonna neljäkymmentä vuotta ja siinä kiteytyy saman verran suomalaista kulttuurihistoriaa. 60-luvulla tuolin ensimmäiseen prototyyppiin asennettiin Ericssonin puhelin ja vuonna 2003 samaan malliin on sovitettu internetyhteys.

Aivan joka kodin huonekalu 4000 euroa maksava peruspallokaan ei ole, mutta Taidehallin näyttelyssä sitä pääsee ainakin koittamaan.

Aarnio tunnetaan lasikuituisista fantasiatuotteistaan, mutta varsinaisen leipänsä hän ansaitsee julkihuonekaluilla kuten toimistojen ja yleisötilojen tuoleilla. Lasikuituisten huonekalujen osuus muotoilijan tuloista on vain viitisen prosenttia, tosin se on nyt nousussa.

-Palloa ja Kuplaa myydään 300 kappaletta vuodessa, tätä myydään parhaina vuosina 38 000 kappaletta, onhan siinä huikea ero, hän sanoo ja osoittaa Martellalle suunnittelemaansa työtuolia.

Myös julkihuonekaluja on Taidehallissa esillä kattava kokoelma ja niiden lisäksi muun muassa aivan uusia Milanossa valmistettuja malleja Tupla Kupla -valaisimista.

Osaa esillä olevista huonekaluista ei enää valmisteta, mutta muotoilija on löytänyt niitä näyttelyyn yllättävistä paikoista kuten Kirkkonummen terveyskeskuksesta.

Näyttelyssä on myös aniliininpunainen tuoli, jossa Juri Gagarin istuu Moskovan puistossa kuuluisassa valokuvassa. Näyttelyyn liittyy Harri Kalhan toimittama ja herkullisesti kuvitettu kirja Oleta pyöreä tuoli. Eero Aarnion 60-luku, joka valottaa Aarnio-ilmiötä eri näkökulmista.

Aarnion huonekaluja, prototyyppejä ja piirroksia esittelevä näyttely on avoinna 10. elokuuta saakka.

Muovi mullisti muotoilumaailman

Eero Aarnio (s.1932) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista muotoilijoistamme. Hänen muotoilunsa tunnusmerkkejä ovat olleet veistokselliset lasikuitukalusteet, läpivärjätyt kirkasväriset muovit, uutta luotaavat geometriaan perustuvat muodot ja hyvä ergonominen muotoilu.

Aarnion kuuluisimmat tuotteet syntyivät 1960-luvulla, kun muovin käyttö mullisti sisustussuunnittelun ja kaupunkilaistuneet ihmiset tajusivat kuluttamisen ihanuuden. Huonekalu- ja sisustussuunnittelun uusi väri- ja muotomaailma oli leikkisän vapautunut ja futuristinen.

Aarnio osaa olla leikkisä edelleen. Hänen uusinta muotoiluaan edustavat esimerkiksi mustat keltajalkaiset Tipit, joihin Aarnio ei itse uskonut, mutta joita tämänvuotisilla Kölnin messuilla myytiin ensimmäisen tunnin aikana kymmenen kappaletta Japaniin.

Pastillilla järvelle kellumaan

Pastilli oli seuraava idea Pallon jälkeen. Se menee jämptisti Pallon sisään, mikä oli Aarnion mielestä loistava idea pakkausmateriaalien säästämisen kannalta. Vahinko vain, että kukaan ei osta Palloa ja Pastillia yhtä aikaa. Muotoilija itse käyttää Pastillia paitsi tuolina kesäisin myös kanoottina, sillä se kelluu. Talvella Pastillilla saa hyvät kyydit pulkkamäessä.

Kupla syntyi aikoinaan, kun Aarniota kiusasi, ettei Pallossa nähnyt lukea. Hän yritti kaikkea - yhdessä vaiheessa jopa ikkunallista Palloa - kunnes keksi akryylin. Kupla on periaatteessa puolipalloksi puhallettu kattoikkuna.

-Nokkelin esineeni, koska siinä ei käytetä lainkaan muottia, muotoilija myhäilee.

STT-SANNA NIKULA

Uuden sukupolven Pallo-tuolissa on näyttöpääte ja stereot

Uuden sukupolven Pallo-tuolissa näyttöpääte siirtyy istujan eteen sivusta nappia painamalla ihanteellisen 60 sentin päähän katseesta.

Tuolissa on myös stereot, joiden ääni ei kuulu ulkopuolelle lainkaan, mutta sisällä äänentoisto on mainio.

Syksyllä moderneja Pallo-tuoleja ilmestyy Helsinki-Vantaan lentoasemalle kuusi kappaletta.

-Uskon tähän. Näitä on jo tilattu Norjaan ja Saksaan, Eero Aarnio kuittaa.

Ensimmäinen Pallo-tuoli syntyi, kun Aarnio ryhtyi suunnittelemaan nuoren perheen uuteen arava-taloon isoa, mukavaa ja uudennäköistä lepotuolia. Ei siitä palloa ollut tarkoitus tulla. Hänelle on muotoilijana ominaista pelkistäminen ja siitä hän lähti tässäkin työssä. Hän pelkisti ja pelkisti, kunnes huomasi yhtäkkiä piirtäneensä pallon.

Ensimmäinen Pallo-tuoli valmistui 11.1.1963. Suuren maailman tietoisuuteen se nousi 1966 Kölnin messuilla. Muovi mahdollisti uuden muodon, johon perinteiset materiaalit eivät taipuneet. Pallosta tuli sensaatio. Elokuvatähdet halusivat sellaisen kotiinsa ja muotilehdet asettivat kansikuvatyttönsä Palloon keikistelemään. Palloja vietiin heti messujen jälkeen 30 maahan.

Pallotuoleja valmistuu viikossa viisi kappaletta.

Teksti: STT-SANNA NIKULA Kuvat: Leena Norta Kupla-tuoli: Studio Otso Pietinen. (c) Eero Aarnion arkisto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja