Mainos

Pallaksen laella lähes hirmumyrsky - kuinka kovaa tuuli voi Suomessa puhaltaa?

Tuuli on puhaltanut tänään paikoin voimakkaasti Pohjois-Lapissa.

Pallastunturin Laukukeron huipulla Muoniossa on tänään mitattu keskituulen nopeudeksi 32 m/s, mikä lähentelee hirmumyrskyn lukemia. Puuskissa tuuli on ollut ainakin 35 m/s.

– Ei tällaisia lukemia tuntureilla ihan vuosittain mitata, mutta joitakin kertoja kymmenessä vuodessa, sanoo meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitoksen reilun parinkymmenen vuoden tilastojen mukaan tunturien huipuilla olevissa mastoissa on mitattu silloin tällöin 32 m/s keskituulen nopeuksia. Tunturien lakien puuskahuiput ovat olleet korkeimmillaan yli 40 m/s.

Pallaksen laskettelukeskus ei ole vielä auki, mutta Levillä muutamia hissejä on jouduttu eilen ja tänään pitämään suljettuina tuulen takia. Ilmatieteen laitos on antanut Pohjois-Lappiin tuulivaroituksen. Tuuli voi olla päivällä vaarallisen voimakasta.

Merellä tuuliennätys 31 m/s

Tuulta mitataan Suomessa maalla, merellä ja tuntureilla. Suomen merialueilla tähän asti korkein kymmenen minuutin keskituuli on ollut 31 m/s. Se on mitattu useaan otteeseen: Valassaarilla helmikuussa 1971, kahdesti Korsnäsin Moikipäässä joulukuussa 1975 sekä Hangon Tulliniemessä tammikuussa 1995.

Hirmumyrskyä eli 32,7 m/s ylittävää keskituulta ei Suomen meriasemilla ole koskaan mitattu. Suurin merellä mitattu lyhytaikainen puuska on 39 m/s Korsnäsin Moikipäässä 15. joulukuuta 1975.

– Merellä ja tuntureilla tuuli pääsee voimistumaan, sillä esteitä tuulelle ei ole. Mitä ylemmäs mennään, sitä kovempaa yleensä tuulee ilmakehässä. Metsäiselle maalle päästessään tuuli heikkenee kuitenkin nopeasti, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Virallisia myrskylukemia eli yli 20,8 m/s keskituulta ei Suomessa maalla juuri mitata. Maa-asemista ennätystä pitää Utsjoen Kevo, missä mitattiin keskituuleksi 26 m/s 12. maaliskuuta 1997. Tuhoja alkaa maalla syntyä jo, jos tuuli on puuskissa yli 20 m/s. Tällöin keskituuli voi olla esimerkiksi vain 11-15 m/s.

Kuinka kovaa Suomessa voi tuulla?

Meteorologit arvelevat, että Suomen tuuliennätykset menevät jossain vaiheessa uusiksi.

– Todennäköistä on, että jossain vaiheessa meidänkin merialueillamme ylletään hirmumyrskyn lukemiin, sanoo Aleksi Jokela.

Samaa mieltä on Asko Hutila Ilmatieteen laitokselta.

– Ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden yleistymisen myötä hirmumyrskyn raja merellä todennäköisesti joskus ylitetään, toteaa Asko Hutila.

Ruotsin ja Tanskan merialueilla on mitattu hirmumyrskyn lukemia. Keski-Euroopassa, Baltiassa ja Etelä-Ruotsissakin myrskylukemia on mitattu myös maa-alueilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.