Paljon puhuvat tilastot: Näin suomalaisten tekemien ostosten määrä romahti koronan myötä

Tämä on Suomen uusi normaali – hallituksen uudet linjaukset pähkinänkuoressa 4:23
Katso hallituksen uudet linjaukset pähkinänkuoressa. Tämä on Suomen "uusi normaali".

Suomalaisten tekemät maksukorttiostot tipahtivat silminnähtävästi koronakriisin alettua, paljastuu Nordean tiedoista. Nordean luvut käyvät ilmi niin sanotusta Hetemäen raportista.

Korttimaksaminen on vähentynyt kriisin myötä noin neljänneksellä. Muutos kertoo ostosten teon vähentymisestä yleensä, sillä iso osa ostoksista tehdään korttimaksuin.

Osa vähentymisestä liittyy koronan vuoksi aloitettuihin rajoitustoimiin, mutta kulutus oli alkanut lukujen perusteella vähenemään jo ennen rajoitusten käynnistämistä.

Myös muut tilastot kertovat taloudellisen toiminnan supistumiseen. Esimerkiksi väyläviraston rekkaliikennettä koskeva liikenne osoittaa vähentymisen merkkejä, ja liikenne on muutenkin laskenut niin ulkomaille kuin kotimaan sisällä. Raportin mukaan bussi-, juna- ja lentoliikenne sekä taksien käyttö ovat laskeneet kriisin aikana 70–90 prosenttia.

Raportissa huomioidaan, että kaikista talouden kannalta heikkojen merkkien lisäksi koronalla voi olla positiivisa vaikutuksia rakennemuutoksen kiihdyttäjänä.

– Kriisi on esimerkiksi pakottanut ihmisiä ja organisaatioita kohentamaan digitaalisia valmiuksiaan. Mikäli kriisin jälkeen näitä tehokkuushyötyjä voidaan ottaa pysyvästi käyttöön, tarjoaa se myös mahdollisuuden uuteen arvonmuodostukseen ja työhön.


Lue myös:

    Uusimmat