Pakkopalautuksen Valko-Venäjälle välttänyt sprintteri tuotiin poliisisaattueessa Tokion lentoasemalle – lennon määränpää vaihtui turvallisuussyistä

Valkovenäläisjuoksija Krystsina Tsimanouskaja on poistunut Tokiosta. Sprintteri kuljetettiin poliisisaattueessa Naritan lentoasemalla, jossa hän nousi Itävallan Wieniin suunnanneeseen lentokoneeseen. Asiasta kertoo Reuters.

Alun perin Tsimanouskajan odotettiin lentävän Tokiosta Puolan Varsovaan. Tsimanouskaja haki turvapaikkaa Puolan suurlähetystöstä sen jälkeen, kun hänet pyrittiin kuljettamaan pakolla Tokiosta takaisin Valko-Venäjälle.

Puola myönsi juoksijalle pikavauhtia viisumin, mutta lentosuunnitelmaan tuli muutos. Tsimanouskajaan yhteydessä oleva valkovenäläislähde kertoi, että suunnitelmaa muutettiin turvallisuussyistä.

Tsimanouskaja kuljetettiin Naritan lentoasemalle pakettiautolla poliisisaattueessa. Hän ei antanut lausuntoja kymmenille lentoasemalla päivystäneille toimittajille, vaan siirtyi lentoaseman VIP-tiloihin useiden virkailijoiden saattelemana.

Austrian Airlinesin lennon, jolla Tsimanouskaja matkustaa, on aikataulun mukaan määrä laskeutua Wieniin keskiviikkona kello 16.05 Suomen aikaa.

Tsimanouskajan tapaus nousi otsikoihin, kun Valko-Venäjän joukkue pyrki kuljettamaan tämän väkisin Tokiosta Valko-Venäjälle. Juoksija oli arvostellut joukkueensa toimintaa sen jälkeen, kun hänet nimettiin 4x400 metrin viestijuoksuun kahden muun kilpailijan dopingtestiepäselvyyksien vuoksi.

Tsimanouskaja kuljetettiin lentoasemalle, jossa tämä sai apua paikallisilta virkailijoilta ja pääsi turvaan.

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on aloittanut tutkinnan Tsimanouskajan tapauksesta. 

– Olemme pyytäneet selvitystä Valko-Venäjän olympiakomitealta tänään, KOK:n Mark Adams sanoi tiistaina.

– Haluamme sen tänään (tiistaina). Olemme päättäneet aloittaa virallisen tutkinnan. Meidän täytyy selvittää kaikki faktat ja kuulla kaikkia asianosaisia.

Adams ei osannut sanoa, saako KOK tutkintansa päätökseen jo sunnuntaina päättyvien kisojen aikana.

Valko-Venäjän olympiakomiteaa johtaa maan itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan poika Viktor Lukashenka. KOK ei ole tunnustanut pojan valintaa johtotehtävään.

Lukashenkoja kiellettiin saapumasta Tokion olympialaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat