Päivö-myrsky teki tuhojaan: Sähköt katkesivat jopa 100 000 ihmiseltä – sähköverkot tuhoutuivat paikoin täysin

2:40
Päivö-myrskystä kerrottiin MTV:n Kymmenen uutisissa.

Päivö-myrskyn aiheuttamat sähkökatkokset painottuvat itäiseen Suomeen. Idässä on myös pulmia hätäpuheluissa. Maan etelä- ja keskiosassa on luvassa tänään monin paikoin sade- ja ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy ukkospuuskia.

Päivö-myrsky katkaisi sähköt jopa sadaltatuhannelta asiakkaalta, ilmoittaa Energiateollisuus. Sähköttä oli vielä iltapäivällä runsaat 30 000 taloutta, kertoi Energiateollisuuden energiaverkkojen johtaja Kenneth Hänninen STT:lle ennen kello 14:ää.

Paikoin sähköverkot ovat Energiateollisuuden mukaan täysin tuhoutuneet, mikä hidastaa verkon korjaamista ja sähköjen palauttamista.

Edellisen kerran sadantuhannen sähkökatkon raja ylittyi viime vuoden alkaessa Aapeli-myrskyssä.

Tällä hetkellä sähkökatkot painottuvat Itä-Suomeen Savon maakuntiin, Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen.

Sähkökatkosten määrä ilmoitetaan Energiateollisuuden sähkökatkokartalla. Tänään kartassa on ilmennyt Hännisen mukaan ongelma, jonka takia katkosten ilmoitettu määrä on sahannut kymmeniätuhansia edestakaisin. Pulma johtui Hännisen mukaan siitä, että ainakin sähköyhtiö Savon Voiman katkosmäärä välillä oli ja välillä ei ollut mukana katkoskartalla.

Savon voiman mukaan sillä oli keskiviikkoaamuna kahdeksalta noin 26 000 sähkötöntä asiakasta. Pahimmillaan sähkökatkoja Savon voiman verkon alueella oli noin 40 000. Sähköyhtiön aamulla julkaiseman tiedotteen mukaan taajama-alueen vikoja on vielä korjaamatta eniten Varkauden alueella.

Pohjois-Karjalassa PKS puolestaan kertoi noin 15 000 asiakkaan olevan sähköttä. Kainuussa Kajaven alueella sähköttömiä asiakkaita oli noin 4 000 ja Järvi-Suomen energian alueella noin 3 700.

Ilmatieteen laitos kertoo, että Päivö-myrskyn tuulet ovat tiistaiaamuna jo heikentyneet, mutta maan pohjoisosassa tulee vielä yleisesti vesisadetta. Maan etelä- ja keskiosassa tulee tänään monin paikoin sade- ja ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin ukkospuuskia.

Myrskyn kovin havaittu sisämaan puuska oli tiistaina Liperin Tuiskavanluodon 26,9 metriä sekunnissa, Ilmatieteen laitos tviittasi aiemmin.

Keskiviikon mahdollisesti rajuista ukonilmoista Ilmatieteen laitos varoittaa puolta Suomea Keski-Pohjanmaalta, Keski-Suomesta, Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta etelään ulottuvalla alueella. Yön runsaat sateet voivat aiheuttaa taajamissa tulvia ja esimerkiksi alikulkujen täyttymistä erityisesti Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Pelastuslaitoksella 200 myrskytehtävää

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoi aamuyöllä tiedotteessa, että myrsky on kaatanut puita teille ja sähkölinjoille sekä talojen ja autojen päälle. Illan ja alkuyön mittaan pelastuslaitoksella oli noin 200 myrskytehtävää.

Sähkökatkot voivat heikentää myös matkapuhelinverkon toimivuutta ja siten estää hätäpuhelujen soittoa, pelastuslaitos kertoo. Mikäli hätäpuhelu ei onnistu, apua saa esimerkiksi hakeutumalla paloasemille.

Kaatuneita puita ja muita myrskyn aiheuttamia vahinkoja paljastunee lisää aamun edetessä, pelastuslaitos ennakoi.

Sen mukaan hätäkeskukseen tulee ilmoittaa vain, jos puu tai muu myrskyn vaurioittama rakenne aiheuttaa välitöntä vaaraa ihmisille. Muissa tapauksissa korjaustöitä suorittavat kiinteistöjen omistajat ja tiestön hoitajat.

Etelästä saapunut myrskykeskus rantautui tiistaina Kymenlaakson tienoilla ja alkoi kulkea kohti Kainuuta. Myrsky on siirtymässä pohjoiseen, mutta loppuviikko voi tuoda sadekuuroja vielä maan eteläosiinkin.

Tuhat lisähälytystä

Raju myrsky kaatoi runsaasti puustoa Itä-Suomessa muun muassa Mikkelin seudulla. Myräkän aiheuttamia vakavia henkilövahinkoja ei kuitenkaan ollut tullut tietoon iltapäivään mennessä.

Sisäministeriön pelastusosastolta kerrottiin STT:lle, että hälytystehtäviä oli tullut myrskyn aikana koko maassa yhteensä tuhatkunta enemmän kuin niitä tulee tavanomaisesti vuorokaudessa.

– Hälytyksiä on tullut nyt noin 1 400 vuorokauden aikana, sanoi pelastusylitarkastaja Rami Ruuska.

Sähkökatkokset ovat painottuneet Savon maakuntiin, Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen. Tuhansia sähköttömiä koteja on ollut esimerkiksi Kuopiossa. Lisäksi sähkökatkoja on ollut muun muassa Espoossa ja Oulussa.

Ilman sähköä on ollut tänään asuntoja ainakin 80 kunnassa ja yli 10 sähköyhtiön alueella. Sähköyhtiöistä eniten kiirettä on ollut korjauksissa Savon Voimalla sekä Pohjois-Karjalassa PKS:llä.

Matkapuhelinten tukiasemia simahti

Päivö aiheutti myös laajoja häiriöitä itäisen Suomen matkapuhelinyhteyksiin, kertoi Savon Sanomat. Lehden haastatteleman Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tukiasemien simahtaminen aiheutti paikoin ongelmia hätäpuheluiden soittamiseen kännykällä.

Keskuksen mukaan hätäpuhelut tosin onnistuvat häiriötilanteissakin tiettyjen ohjeiden mukaan.

Mobiiliverkkoja operoivat yhtiöt Telia, Elisa ja DNA raportoivat mittavista katkoksista ja häiriöistä maan itäosassa pian myrskyn jälkeen.Isot myrskyt aiheuttavat yleisesti häiriöitä mobiiliyhteyksiin.

---

Artikkelia päivitetty 1.7.2020 kello 17.33: Ingressiä muokattu, lisätty ajankohtainen tieto sähköttä olevien ja lisähätytysten määrästä sekä matkapuhelinten tukiasemista.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja