Myrskyllä on nyt nimi – "Päivö" vaikeuttaa ajo-olosuhteita, runsasta sadetta luvassa koko päiväksi

4:00
Katso video: Osassa Suomea sataa Päivö-myrskyn myötä lähes koko kuukauden sademäärä kerralla

Voimakas sade, tuuli ja myrskypuuskat vaikeuttavat ajo-olosuhteita Päivö-myrskyn kulkiessa kohti koillista.

Etelästä saapunut myrskykeskus rantautui Kymenlaakson tienoilla, mistä sen odotetaan etenevän pohjoiseen Kainuun suuntaan. Tampereen tieliikennekeskuksen mukaan vesisade heikentää näkyvyyttä Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä, Keski-Suomessa, Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja lopuksi Kainuussa.

– Suurin sademäärä on kirjattu tähän mennessä Pyhtäällä Kymenlaaksossa. Siellä oli satanut noin kello 15.30:een mennessä jo 70 millimetriä, kertoi päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka STT:lle.

Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskytuuli voi aiheuttaa vaaralliset olosuhteet etenkin Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa. Näillä alueilla tuuli voi illalla nousta korkeimman tuulivaroituksen lukemiin eli yli 25 metriin sekunnissa. Kun puissa on lehdet, jo 15 metrin sekuntivauhtia puhaltava tuuli saattaa kaataa puita.

"Voimaa ei syytä vähätellä"

Maanteillä on Punkan mukaan tänään runsaassa sateessa iso riski vesiliirtoon. Tieliikennekeskusten tietoon ei iltapäivän puoliväliin mennessä ollut tullut pahempia tieturmia.

– Taajamatulvia on odotettavissa jollakin seuduilla, joilla on paljon asvalttipintaa. Samoin pienempien jokien uomat saattavat tulvia, meteorologi lisäsi.

Punkan arvion mukaan myrskyn kovin isku ajoittunee maa-alueilla aikavälille iltakuudesta puoleenyöhön.

– Etenkin silloin kannattaa jättää lähtemättä veneellä vesille Saimaalla ja muualla Itä-Suomessa.

Punkka täydensi, että voimakkaan tuulen alue ei näyttäisi olevan kooltaan kovin suuri, mutta silti sen voimaa ei ole syytä vähätellä.Tietoa puiden tuulikaadoista ei ollut kello 16:een mennessä tullut myrskyn alta tietoon. Myöskään ukkosia ei Päivö-myrsky ollut juuri tuonut iltapäivään mennessä Suomen maa-alueille.

Epävakainen loppuviikko

Tämän päivän kovien sateiden jälkeen viikko jatkuu epävakaisena.

– Sade- ja ukkoskuuroja saadaan näillä näkymin eri puolilla maata viikon mittaan, joskin ennuste on vielä epävarma. Torstai saattaa olla hieman aurinkoisempi, täydensi Punkan kollega, päivystävä meteorologi Minna Haikonen.

Haikosen mukaan lämpötilat ovat loppuviikolla 20 asteen tuntumassa, paikoin hieman sen alapuolella.

– Voisi sanoa, että tiistain jälkeen loppuviikko mennään tyypillisessä Suomen kesäsäässä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja