Mainos

Päivitä kesämökin sisustusta

Pohjoismainen, pelkistetty tyyli on löytämässä tiensä myös kesämökeille. Selkeät muodot, aidot materiaalit ja erilaiset pinnat ovat sisustuksen peruspilareita. Tänä kesänä kesämökkien sisustuksessa huomioidaan vahvasti myös ekologisuus.

Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä, joilla on noin kaksi miljoonaa käyttäjää. Innokkaat kodinsisustajat ovat jo kääntäneet huomionsa kakkoskoteihin, joilla vietetään usein aikaa ympäri vuoden.

Suomalaisilla kesämökeillä on käynnissä sukupolvenvaihdos, mikä näkyy myös sisustustrendeissä. Mökkejä sisustetaan samanlaisella innolla kuin vakituisia koteja, eivätkä ne ole enää hylättyjen tavaroiden kirjavia kaatopaikkoja, kuten menneinä vuosikymmeninä. Uusi polvi arvostaa myös perinteisiä hirsiseiniä, paneeleita ja ruutukuoseja, mutta se on tuonut mökkeihin myös modernin elämänmenon.

Vanhan ja modernin yhdistäminen on muodikasta myös kesäasunnoissa. Sisustuksessa kannattaakin valita jokin yhtenäinen tyyli, jottei kokonaisuus karkaa kokonaan käsistä: romanttista ruusukuosia on vaikea saada tasapainoon karhean saaristolaistyylin kanssa.

Viileän valkoista

Selkeälinjaiset muodot ja luonnonmukaiset materiaalit ovat ajankohtaisia myös kesämökkien sisustamisessa. Kesän tärkein väri on valkoinen, joka viilentää auringonpaahteen kuumentamaa mökkeilijää sekä raikastaa ehkä jo tummuneita puupintoja. Valkoinen ripaus korostaa myös muita kesän värejä, vaikka se itse puhkeaakin kukkaan vasta kesäillan hämärässä.

Hirsimökissä tunnelmoidaan valkoisen lisäksi viileillä sinisillä ja vihreillä sävyillä sekä harmaalla, jotka raikastavat käsittelemättömän puun lämmintä henkeä. Puupintoja voi tänäkin kesänä elävöittää petseillä, jotka joko peittävät tai vain kuultavat. Esimerkiksi tumma lattia ja vaaleat seinät ovat edelleen toimiva kontrasti.

Ripaus romantiikkaa

Klassisen tyylin ystävä valitsee mökilleenkin puuvillaa, pellavaa ja villaa, jotka sopivat puun seuraksi. Raita- ja ruutukuosit ovat edelleen varma valinta, ja laajeneehan valikoima joka sesongiksi. Laadukasta tunnelmaa hirsimökissä lisäävät muut luonnonmateriaalit, kuten kivi- ja paperinarutuotteet. Huopa taipuu nykypäivänä moneksi, peittojen lisäksi esimerkiksi tableteiksi ja pannunalusiksi myös romantikon sisustukseen.

Romantikko löytää mökkinsä sisustukseen paljon myös tänä kesänä: pastellivärejä, emaliastioita, kukkakuoseja, kori-, metalli- ja peltitavaroita, jotka jatkavat tapetoitujen tai valkoisiksi maalattujen huoneiden tunnelmaa. Tarjolla on oikeasti vanhoja tai menneistä vuosikymmenistä innoituksensa saaneita uusia tavaroita, kuten pitsikoristeinen riippukeinu poutapilvien katseluun.

Silikoni on kesäkokin kaveri

Luonto sulautuu usein osaksi kesämökkiä. Luonnonmukaisuus ja kesän vehreys jatkuvat usein mökin sisätilojen värimaailmassa ja materiaalivalinnoissa. Toisaalta sen voisi sulkea kokonaan uloskin ja rakentaa sisustuksesta jännittävän vastapainon.

Esimerkiksi kesäkeittiössä voi säväyttää värikkäillä silikoneilla ainaisten puisten, keraamisten ja peltisten astioiden ja työvälineiden sijasta. Hygieenisenä, joustavana ja kestävänä materiaalina silikoni on hyvä valinta mökille, lisäksi silikoniastiat säästävät tilaa, koska ne voi painaa litteiksi. Klassisen tyylin ystävä hankkii toki valkoiset tai siniset läviköt, vispilät, sudit, vuoat ja kannet, jos ei halua trendivärejä turkoosia, keväänvihreää ja keltaista kesäkotiinsa.

Kesän hittituote ja mukava apu mökilläkin kokkaavalle on vihannesten, juuresten ja perunoiden pesemiseen tarkoitetut hanskat. Ihon kuorintahanskoja muistuttavat, mutta astetta karkeammat hanskat ovat myös mukava mökkituliainen.

Parhaillaan niin muodikasta retrohenkeä mökille tuovat vaikkapa punavalkoiset keittiöpyyhkeet tai kirjavat räsymatot. Tyynynpäällisillä ja verhoilla ajan voi kääntää helposti 30 vuotta taaksepäin.

Teksti: Pirjo-Margit Lehtinen / Mediafocus
Kuvat: Lundia, Finlayson, Kari Hautala, Yhtyneet kuvalehdet ja Honkarakenne Oyj

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.