Toim. Kati Nappa
Vieraana Hotelli Tornin keittiömestati Ari Koho.
Paistettua vasikanmaksaa
600 g vasikan tai nuoren naudan maksaa
suolaa, pippuria
paistamiseen:
voita ja öljyä
1. Osta maksat valmiina viipaleina tai leikkaa pala 1-1 cm:n viipaleiksi.
2. Kalvo on usein helpointa poistaa viipaleista.
3. Paista maksaviipaleet molemmin puolin, mutta varo kypsentämästä liikaa. Maksa saa olla sisältä rosahtava.
Rosmariinikastike
4 dl valmista kastikepohjaa
2 salottisipulia + nokare voita
½ dl omenaviinietikkaa
rosmariinivoita
suolaa, pippuria
1. Kuullota kuutioitu sipuli.
2. Lisää joukkoon omanaviinietikka ja anna kiehantaa.
3. Kaada joukkoon kastike. Kiehauta.
4. Mausta lopuksi rosmariinivoilla, suolalla ja pippurilla (rosmariinivoi: vaahdota 50 g voita ja lisää joukkoon 3 tuoreen oksan lehdet. Jos käytät kuivattua rosmariinia, lisää sitä 1-2 tl. Kuullota sitä hetki öljytilkassa ennen voihin lisäämistä niin maku tasoittuu)
Sipuli-perunamuhennos
n.1 kg Lapin puikulaa tai muuta jauhoista perunaa
50-100 g sipulia
nokare voita
suolaa
(maitoa)
1. Keitä lohkotut perunat vähässä vedessä kypsiksi.
2. Kaada vesi talteen. Survo perunat. Vatkaa sekaan kuumaa lientä tai maitoa, kunnes saat sopivan sakeaa muuhennosta.
3. Mausta, voilla, suolalla ja kuullotetulla sipulisilpulla.