Päihtyneiden putkaralli syö poliisin voimavaroja

Muut kuin väkivaltaiset päihtyneet tulisi lain mukaan toimittaa putkan sijaan selviämisasemalle, joita ei ole Suomessa lainkaan valtion ylläpitäminä.

Päihtyneiden ihmisten kuljettaminen säilöön ja heistä huolehtiminen syö poliisin resursseja.

Lain edellyttämä selviämisasemakäytäntö ei toimi Suomessa ja siksi harmittomankin päihtyneen paikka on usein putkassa ja vastuu hänestä poliisilla.

Muut kuin väkivaltaiset päihtyneet tulisi lain mukaan toimittaa mahdollisuuksien mukaan selviämisasemalle tai muuhun päihtyneiden hoitopaikkaan. Väkivaltaisesti käyttäytyvät päihtyneet säilytettäisiin edelleen poliisin tiloissa.

Jo vuonna 1973 päihtyneiden käsittelystä annetun lain yhteydessä eduskunta totesi, että rauhallisesti käyttäytyvien, vain päihtymyksen vuoksi selviämään otettujen säilyttäminen poliisin tiloissa ei ole hyväksyttävä ratkaisu.

Silti esimerkiksi Helsingin keskustassa poliisi kuljettaa joka kuukausi säilytyssuojaan kuukausittain 500-700 päihtynyttä.

- Poliisihan on vastuussa juopuneesta ilmoituksesta siihen saakka, kun katsotaan, että hän pärjää omillaan ja pääsee putkasta pois, kertoo ylikomisario Eero Kosunen Helsingin poliisista.

Kosunen kannattaa selviämisasemien perustamista, sillä päihtyneiden säilyttäminen putkassa on suurempi uhka säilöönotetun turvallisuudelle ja se tuhlaa myös poliisin voimavaroja.

Selviäimisasemia kunnallisin voimin

Eri puolilla Suomea on toteutettu erilaisia hankkeita selviämisasemiksi. Esimerkiksi Vaasassa toimii kaupungin selviämisasema. Tampereella kaupungin selviämisasema on vuokrannut tiloja poliisilta. Suurin osa selviämisasemista palvelee vain viikonloppuisin.

Sisäministeriön raporteissa asiaan on puututtu useaan otteeseen viime vuosina.

Kolme vuotta sitten sisäministeriön työryhmä kartoitti selviämisasemien toteuttamisvaihtoehtoja ja kustannuksia. Työryhmän mukaan selviämisasemia voisi olla koko maassa 20-25. Viime vuonna ministeriön asettama selvitysmies puolestaan halusi jakaa poliisin vastuuta juopporallissa. Silti asia polkee edelleen keskustelun tasolla.

Sisäministeri Anne Holmlund pitää tilannetta huolestuttavana.

- Tämä johtaa siihen, että poliisi joutuu sijoittamaan päihtyneitä putkatiloihin ja kun kaikilla asemilla ei ole ympäri vuorokautista päivystystä, joudutaan myös pitkiin kuljetusmatkoihin.

Ministerin mukaan etenkin pitkät kuljetukset maaseudulla syövät poliisin resusseja ja hänen mielestään pitäisi löytää ratkaisuja, jossa poliisin vastuuta voitaisiin jakaa muiden kesken.

- Toisaalta esimerkiksi kauppakeskusjärjestäjien valvojille voisi luoda valtuuksia säilöönottoon ja kuljetuksiin. Tällä hetkellä isoissa tapahtumissa järjestäjien vastuulla on järjestää säilöönottopiste ja tämä tietysti purkaa tätä tarvetta, Holmlund sanoo.

Kunnissa kiinnostus selviämisasematoimintaan on resurssi- ja tahtokysymys. Helsingin Töölössä säilytyssuojan eli putkan seinän takana toimii jo kuudetta vuotta selviämishoitoasema. Espoossa vastaavanlainen avataan syksyllä.

Kuntien kokemukset osoittavat, että selviämisasema vähentää terveydenhuollon kustannuksia pitkällä aikavälillä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat