Mainos

Pahoinpitelyt selviävät raiskauksia tehokkaammin, omaisuusrikoksista enemmistö jää pimentoon

Osassa rikoksia selvitysprosentti jäi viime vuonna alle kahdenkymmenen. Heikoimmin selviävät omaisuusrikokset, erityisesti varkaudet ja maksuvälinepetokset.

Selvitysprosentit lasketaan vertaamalla vuoden aikana poliisin selvittämien rikosten määrää samana vuonna poliisin tietoon tulleiden tapausten määrään. Kyse ei siis ole jo oikeuteen päätyneistä tapauksista vaan tapauksista, jotka on poliisin puolesta katsottu selvitetyiksi.

Tehokkaimmin selvitetään esimerkiksi liikennerikokset, joissa epäilty jää kiinni saman tien. 

Rattijuoposta ei yleensä epäselvyyttä

Laajemmista kokonaisuuksista tehokkaimmin selviävät liikennerikokset kuten ajokortitta ajo ja rattijuopumukset. Nämä paljastuvat poliisin valvonnassa eikä tekijästä tällöin ole yleensä epäselvyyttä.  Selvitysprosentti tässä ryhmässä on peräti 97.

Toiseksi tehokkainta rikosten selvittäminen on silloin, kun se liittyy viranomaisiin ja oikeudenkäyttöön. Tämän ryhmän selvitysprosentti on 90. Tällaisia rikoksia ovat esimerkiksi virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja väärän henkilötiedon antaminen.

Muista rikoksista suorastaan yli sadan prosentin selvitysprosentteihin ylsi lievä alkoholirikos, johon syyllistyy esimerkiksi liikaa alkoholia reissultaan tuova ihminen, joka jää valvonnassa kiinni.

Myös huumausaineen käyttörikoksessa selvitysprosentti on erittäin korkea, 93 prosenttia. Törkeissä huumausainerikoksissakin 85 prosenttia.

Pahoinpitelyillä raiskauksia korkeampi selvitysprosentti

Henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten selvitysprosentti on 76. Tämän ryhmän sisällä korkein selvitysprosentti on kuolemantuottamuksella, täydet sata. Tapon, murhan tai surman yritysten osalta viime vuoden selvitysprosentti oli 92.

Henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista vain pahoinpitelyjä (törkeä ja tavallinen muoto) ja vammantuottamuksia tuli poliisin tietoon viime vuonna vähintään tuhat. Näistä törkeissä pahoinpitelyissä ja vammantuottamuksissa selvitysprosentti oli yli 80, pahoinpitelyn osalta 78 ja lievän pahoinpitelyn 70.

Seksuaalirikoksista eniten kirjattiin lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tai niiden törkeitä tekomuotoja, yli 1400. Näiden rikosten osalta selvitysprosentti oli viime vuonna 80.

Raiskausten osalta selvitysprosentti oli 70. Yksityisasunnoissa tapahtuneiden raiskausten osalta selvitysprosentti oli 80, näitä oli enemmistö poliisin kirjaamista raiskausepäilyistä. Yleisellä paikalla tapahtuneissa raiskausrikoksissa selvitysprosentti oli 35.

Seksuaalirikoksissa niin sanottujen väärien hälytysten osuus on myös suurempi kuin monessa muussa rikostyypissä. Viime vuoden tilastojen mukaan yli 10 prosenttia poliisin tietoon tulleista raiskauksista ja lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä oli tapauksia, joissa poliisi totesi, ettei rikosta ollut tapahtunut. Monen muun rikostyypin osalta tämä lukema on huomattavasti pienempi, esimerkiksi varkauksien osalta vain yksi prosentti.

Näin vertailu on tehty

Poliisin tietoon tullut rikos: Poliisiasiain tietojärjestelmään rikoksena talletettu asia.

Selvitetty rikos: Poliisin tietoon tullut rikos katsotaan selvitetyksi silloin, kun teko-olosuhteet, asianosaiset ja muut syytteestä päättämistä sekä oikeudenkäyntiä varten tarvittavat seikat on selvitetty. Asiasta päättää esitutkinnan tutkinnanjohtaja.

Selvitysprosentti: Luku ilmaisee, kuinka monta prosenttia kaikki tilastovuonna selvitetyt rikokset ovat kyseisenä vuonna tietoon tulleista rikoksista. Täten luku voi olla suurempi kuin sata.

Omaisuusrikosten selvittäminen vähäisintä

Kaikkien omaisuusrikosten osalta selvitysprosentti on 37. Kuitenkin rikoksissa, joita lukumääräisesti tässä ryhmässä tapahtuu kaikkein eniten, selvitysprosentit olivat viime vuonna tätäkin alhaisempia.

Varkauksien ja maksuvälinepetosten osalta selvitysprosentti on vain 15 ja vahingonteoissa 21. Maksuvälinepetoksen tilastomerkintä sisältää myös teon lievemmän muodon ja valmistelun.

Poikkeuksen omaisuusrikosten yleiseen selvitysprosenttitasoon muodostavat esimerkiksi kätkemisrikokset. Niitä tuli poliisin tietoon viime vuonna 1600, selvitysprosentti 94.

Omaisuusrikosten osalta selvitysprosentit näyttävät vieläkin karummilta, jos otetaan mukaan vain niin sanotut pimeät tapaukset, joissa rikoksen tullessa ilmi tekijästä ei ole tietoa niin uhrilla kuin poliisillakaan. Tällöin omaisuusrikosten yhteenlaskettu selvitysprosentti oli viime vuonna ainoastaan 12,2. 

Selvitysprosentteja vuodelta 2014

 tietoon tulleita vuonna 2014selvitysprosentti 2014
Lievä alkoholirikos 1320103 %
Törkeä rattijuopumus 830498 %
Haitanteko virkamiehelle 186397 %
Rattijuopumus 930496 %
Virkamiehen (väkivaltainen) vastustaminen170496 %
Kätkemisrikos ja -rikkomus160394 %
Huumausaineen käyttörikos 1368193 %
Törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen 385493 %
Väärän henkilötiedon antaminen 105993 %
Törkeä huumausainerikos 116185 %
Väärennys326883 %
Törkeä pahoinpitely 164582 %
Huumausainerikos 685982 %
Vammantuottamus, törkeä vammantuottamus 130481 %
Lapsen seksuaalinen ja törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö141680 %
Pahoinpitely 2195978 %
Raiskaus, törkeä raiskaus 100970 %
Lievä pahoinpitely 932470 %
Petos, lievä petos 2216464 %
Törkeä petos 135161 %
Näpistys 6863755 %
Ryöstö 147350 %
Yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaaminen 1050943 %
Kavallus, lievä kavallus 270343 %
Luvaton käyttö, lievä luvaton käyttö 214031 %
Törkeä varkaus 368228 %
Vahingonteko, lievä vahingonteko 4226321 %
Maksuvälinepetos764815 %
Varkaus 7082215 %

 Lähde: Tilastokeskus

Taulukkoon on otettu mukaan sellaiset poliisin tietoon tulleet rikokset, joita oli viime vuonna vähintään tuhat. Pois taulukosta on jätetty liikennerikkomus, ajoneuvon kuljettaminen oikeudetta, järjestysrikkomus ja alkoholirikkomus, jotka lukumäärien perusteella siihen kuuluisivat.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.