Paavi puhui sotaan kannustavan Venäjän Kirillin kanssa – sai 20 minuutin tilityksen "sodan oikeutuksesta" – "En ymmärtänyt mitään"

9:34
Katso myös: Miten Venäjän ortodoksikirkosta tuli Putinin vankka tukija?

Katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus puhui Venäjän ortodoksisen kirkon johtajan patriarkka Kirillin kanssa Zoomin välityksellä 40 minuuttia. Keskustelu käytiin Paavin mukaan maaliskuun puolivälin tienoilla.

Paavi kertoo uutiskanava CNN:lle, että varoitti puhelussa Venäjän sotatoimet hyväksynyttä patriarkka Kirilliä hakeutumasta "Putinin kuoripojaksi". Hän myös ilmaisi, että Kirill on yksi osasyyllinen Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan.

– Puhuin hänen kanssaan 40 minuuttia Zoomin kautta. Ensimmäiset 20 minuuttia hän luki minulle kortti kädessään kaikki oikeutuksensa sodalle, paavi kertoi tiistaina.

Paavi totesi kertoneensa patriarkalle, ettei ole uskonnollisten johtajien tehtävä ole puhua poliittista kieltä.

– Kuuntelin häntä ja sanoin: En ymmärrä mitään tästä. Patriarkka ei voi muuntaa itseään Putinin kuoripojaksi.

Paavin mukaan uusi tapaaminen oli jo sovittu kesäkuulle Jerusalemiin, mutta molemmat olivat samaa mieltä sen siirtämisestä.

Uutistoimisto AFP kertoi aiemmin tänään, että EU kaavailee patriarkka Kirillin lisäämistä pakotelistalle. Venäjän ortodoksinen kirkko on hyökkäyksen alusta asti tukenut presidentti Vladimir Putinin toimia. Sekä ortodoksisen kirkon johtohahmo patriarkka Kirill että Murmanskin metropoliitta Mitrofan ovat pyrkineet oikeuttamaan sotatoimet uskonnon varjolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja