Päävalmentajalta raivoisaa käytöstä MM-kisoissa – "Rasismi tallentui kameraan, kun hän kirosi äitejä"

0:41
Serbian päävalmentaja raivosi joukkueensa johtomaalin jälkeen – mistä on kysymys?

Serbia päätti jalkapallon MM-kisataipaleensa 3–2-tappioon Sveitsille perjantaina. Pari päivää ottelun jälkeen Serbian päävalmentaja Dragan Stojkovic on myrskyn silmässä. Hänen epäillään käyttäytyneen rasistisesti joukkueensa johtomaalin jälkeen.

MAINOS

Jalkapallon MM-kisat
20.11.–18.12.

MTV ja C More esittivät MM-turnauksesta 22 ottelua suorina lähetyksinä!

Sveitsin ja Serbian kohtaamisessa oli latausta muutenkin kuin jatkopaikan suhteen. Useammalla Sveitsin tähdellä on albanialaisia juuria Kosovosta. Kosovo irtautui Serbiasta vuonna 2008. Serbia ei kuitenkaan edelleenkään tunnusta sitä itsenäiseksi valtioksi. 

Serbian päävalmentajan purkaus tallentui ottelulähetykseen. Häntä syytetään rasistisesta huutelusta. Voit katsoa tilanteen pääkuvan videolta. 

Aiemmin MM-kisoissa Serbian kopista löytyi maan lippu, jossa valtioon kuuluvien ääriviivojen sisään oli liitetty edelleen Kosovo. Fifa tutkii tapausta. 

Serbia siirtyi ottelussa 35. minuutilla 2–1-johtoon, kamera poimi Stojkovicikin kuviin hetki osuman jälkeen. Hänen lausumansa sanat tilanteessa on tulkittu laajasti sveitsiläisalbaaneja pelaajia ja heidän äitejään halventaviksi.

Esimerkiksi Kosovon entinen ulkoministeri Meliza Haradinaj reagoi tilanteeseen ärhäkästi. Hän vaatii Fifalta jatkotoimia. 

– Stojkovicin rasismi tallentui kameraan, kun hän kirosi Kosovon albaaniäitejä, Haradinaj kirjoitti, kertoo NRK.

Sveitsin tähdellä Granit Xhakalla on kosovonalbanialaiset juuret. Hän oli perjantain kuumassa kohtaamisessa useamman kerran polttopisteessä. Xhaka muun muassa viestitti jotakin Serbian penkin suuntaan toisella puoliajalla.

Rasistisuudesta syytetty serbivalmentaja Stojkovic kommentoi Xhakan tilannetta ottelun jälkeen.

– En osaa sanoa, mitä tapahtui. Mutta joskus jännitteet ovat korkealla, ja jotkut pahat sanat voivat aiheuttaa epämiellyttävää käytöstä. Mutta se ei ole mitään erityistä. Se on normaalia tämäntyyppisessä taistelussa, hän totesi. 

Sveitsi vei kuuman ottelun lopulta 3–2 ja varmisti paikkansa 16 parhaan joukossa. Se haastaa ensi tiistaina Portugalin. Serbian turnaus päättyi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja