Mainos

Päätalo-arkisto avautui Taivalkoskella

Kirjailijaprofessori Kalle Päätalon koko tähänastinen tuotanto on koottu arkistoon kirjailijan syntymäkuntaan Taivalkoskelle. Arkisto avattiin tänään juhlallisin menoin, ja tilaisuuteen osallistui myös Kalle Päätalo vaimonsa Leena Päätalon kanssa. Koko Päätalo-tuotanto on tallennettuna arkiston yhteyteen myös mikrofilmeille ja CD-levyille.

Arkisto sisältää kirjojen alkuperäiset käsikirjoitukset, kirjeenvaihtoa, postikortteja, valokuvia, lehtileikkeitä ja työmaapäiväkirjoja. Arkisto sijaitsee kirjoittajakoulutusta antavassa Päätalo-instituutissa.

Tutkijat voivat käyttää aineistoa instituutin tutkijatiloissa tänään julkistettujen arkistosääntöjen mukaisesti. Lisäksi arkistoa voi lainata Oulun maakunta-arkiston, Suomen Kirjallisuuden Seuran ja kansallisarkiston kautta.
-Kirjailija Kalle Päätalo on asettanut ainoaksi ehdoksi, että alle 20 vuotta nuoremmat kirjeet ovat vain tieteellistä tutkimusta varten, Päätalo-instituutin rehtori Matti Kaarlejärvi kertoo.
Hänen mukaansa Päätalon arkiston myötä instituutti kasvoi nimensä veroiseksi. Se pystyy nyt ottamaan vastaan tutkijoita ja tarjoamaan heille parasta mahdollista palvelua.

Päätaloa myös nettiin?

Kalle Päätalon koko tuotanto on arkistossa myös mikrokuvattuna ja talletettuna cd-levyille. Koskaan aiemmin suomalaiskirjailijan tuotantoa ei ole tallennettu vastaavalla tavalla.
-Olemme kuvanneet noin 120 000 otosta, joista puolet on mikrokuvina ja puolet cd-kuvina. Kun aineistoa on seulottu ja tiivistetty, sitä on kahdeksan hyllymetriä, aineiston kuvannut yrittäjä Olavi Sukanen Oulun mikropisteestä kertoo. Alkuperäistä materiaalia oli kaikkiaan parisenkymmentä hyllymetriä. Tässä vaiheessa kuvamatta jätettiin muun muassa postikortteja.

Sukasen mukaan kuvauksessa käytetty tekniikka on uutta. Kansallisarkisto Helsingissä on ottanut vastaavanlaiset laitteet käyttöönsä vuodenvaihteessa.
-Kirjailijan tuotanto on varmistettu mikrofilmille. Käyttöarkisto on sähköisessä muodossa, joten se on mahdollista siirtää suoraan myös Internettiin.
Instituutissa ei Päätalon tuotannon tai sen osien Internet-levityksestä ole kuitenkaan vielä päätetty.

Kalle Päätalo luovutti viime vuonna arkistonsa Kallioniemi-säätiölle viime vuoden keväällä. Säätiö on perustettu Oulussa 1990, ja sen omistuksessa on Päätalon lapsuudenkoti Kallioniemi Taivalkosken Jokijärvellä. Kallioniemi-säätiö ylläpitää myös Päätalo-instituuttia, joka sijaitsee Taivalkosken Koillismaakeskuksessa.

Vuonna 1991 toimintansa aloittaneen instituutin toimintaan kuuluu pääasiassa kirjoittajakoulutuksen suunnittelu ja järjestäminen. Kolmivuotisen kokonaisoppipaketin lisäksi se tarjoaa parin päivän lyhytkursseja, joiden aiheina ovat muun muassa luova kirjoittaminen ja oma elämäntarina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.