Päästäisitkö vieraan kotiisi ilmaiseksi jouluna? Moni päästää – tästä syystä

Housesitting eli talonvahtiminen on varsinkin Britanniassa voimakkaasti suosiotaan kasvattava ilmiö.

Housesittingissä isäntäperhe antaa vaikkapa lomamatkansa ajaksi asuntonsa ja mahdollisesti lemmikkieläimensä talonvahdin hoidettavaksi – vastineeksi talonvahti taas saa asua veloituksetta asunnossa.

Talonvahteja etsitään eri puolille maailmaa koko ajan, mutta näin joulun aikaan eletään ehdotonta sesonkia.

Lontoolainen Wendy Sutton päätyi talonvahdiksi Lontoon Nunheadiiin – alueelle, johon Sutton mahdollisesti haluaisi joskus muuttaa.

– En ole taloudellisesti siinä tilanteessa, että voisin muuttaa vielä omaan asuntoon. En edes tiedä, minne haluaisin muuttaa, joten tämä antaa hyvän mahdollisuuden tutustua alueeseen ilman sitoumuksia. Ja saan myös mahdollisuuden säästää vähän rahaa omaa paikkaa varten, Sutton kertoo

Sutton asuu talossa maksutta seuraavan seitsemän viikon ajan. Aasiassa lomaileva isäntäperhe taas saa veloituksetta talonvahdin.

– Ajattelimme, että olisi hyvä saada joku tänne, koska ei ole hyvä jättää asuntoa tyhjäksi ja asumattoman näköiseksi. On paljon turvallisempaa, jos joku on täällä, asunnon omistaja Abbie Ting toteaa.

Sutton ja Ting löysivät toisensa Britannian suurimman talonvahtivälitysfirman nettisivuilta.

Talonvahdille profiilin luominen maksaa noin 50 euroa vuodessa, isäntäperheelle palvelu on maksuton.

Pari vuotta sitten aloittaneelle nettisivustolle on kirjautunut jo noin 3000 talonvahtia 60 eri maasta, vahdittavia taloja on hieman vähemmän.

Kiinnostus kasvaa koko ajan.

– Joulu on selvästi sesonkiaikaa. Monet ihmiset matkustavat silloin tapaamaan sukulaisia ja tuttavia, TrustedHousesitters -palvelun johtaja Rachel Martin sanoo.

Keskimäärin talonvahtiminen kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, joskus vuodenkin.

Usein hoidettavana on myös lemmikkejä, koirista ja kissoista harvinaisempiin käärmeisiin ja alpakoihin.

Suosituimpia talonvahtipaikkoja maailmalla ovat Lontoo ja Ranska - halukkaita tulijoita olisi myös Suomeen, mutta asunnot puuttuvat.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat