Mainos

Paarma: Rippisalaisuuden murtamisella ei kitketä pedofiliaa

Eläkkeelle jäävän arkkipiispan mukaan ikivanhan rippiperinteen murtaminen on kirkolle erittäin vaikeaa. Eläkkeelle jäävä arkkipiispa Jukka Paarma arvioi, että rippisalaisuuden murtaminen ei välttämättä auta lasten hyväksikäyttöä koskevien tapausten selvittämistä.

- Pedofiliaan syyllistyneet harvemmin tulevat ripille, yleensä yhteydenotot tulevat uhrien puolelta. Se ei ole aivan yksiselitteistä, että mitä tällä rippisalaisuudesta luopumisella voitetaan, Paarma sanoo STT:lle.

Lastensuojelusta vastaava ministeri Paula Risikko (kok.) on vaatinut evankelisluterilaista kirkkoa murtamaan rippisalaisuuden pedofiliatapausten paljastuessa.

Paarma pitää rippisalaisuutta ikivanhana perinteenä, josta luopuminen on kirkolle erittäin vaikeaa. Hän puolustaa rippisalaisuutta, koska sen murtuessa ihmisillä olisi huomattavasti korkeampi kynnys tulla puhumaan papille tai sielunhoitajalle asioistaan.

Paarma huomauttaa, että jo nykyisten ohjeiden mukaan törkeistä hyväksikäyttötapauksista on ilmoitettava viranomaisille. Hänen mielestään on kuitenkin hyvä tutkia, voidaanko käytäntöjä muuttaa.

- Kirkko on käynyt jo aiemmin keskusteluja asiasta valtion viranomaisten kanssa. Mutta uudet neuvottelut kannattaa käydä, ne voivat viedä asiaa eteenpäin.

"Kirkonvastainen propaganda voimistunut"

Arkkipiispa piti sunnuntaina Turun tuomiokirkon jumalanpalveluksessa lähtösaarnan, jossa hän totesi, että kirkonvastainen propaganda on jälleen voimistunut.

Paarma täsmensi myöhemmin STT:lle, että hän viittasi näkemyksellään suoriin hyökkäyksiin kirkkoa ja kristinuskoa vastaan. Esimerkkinä Paarma mainitsee Tampereen vapaa-ajattelijat ry:n Eroa kirkosta -kampanjan.

Paarma sanoi käyttäneensä näkemystä lähinnä vertailuna muualla tapahtuviin kristittyjen vainoihin. Hän huomautti saarnassaan, että kirkonvastainen propaganda on Suomessa pientä verrattuna siihen, mitä kristityt saavat kokea joissakin muissa maissa.

Messun päätteeksi Paarma luovutti arkkipiispan viran tunnukset ja sai emeritusristin. Paarma on ollut Turun arkkihiippakunnan ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa vuodesta 1998. Uusi arkkipiispa Kari Mäkinen asetetaan virkaansa 6. kesäkuuta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.