Pääministeri Marinin mukaan henkilötunnusten vaihtaminen voi onnistua jo nykylainsäädännöllä – väläyttää kyberturvallisuuden keskittämistä yhden ministeriön vastuulle

2:19
Katso pääministeri Sanna Marinin kommentit videolta!

Hallitus pyrkii pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan nyt sekä auttamaan ripeästi Vastaamo-tietomurron uhreja että kehittämään kyberturvallisuutta tulevaisuutta silmällä pitäen.

Hallituksen oli tänään määrä keskustella iltakoulussaan sekä liikenneasioista että Vastaamo-tietomurrosta, mutta pääministerin mukaan käytännössä koko aika käytettiin tietomurron käsittelyyn.

Hallituksella ei ole vielä luetella juurikaan konkreettisia toimia, joilla hallitus pystyisi varmasti tukemaan tietovuodon uhreja.

Julkisessa keskustelussa on mietitty, voisivatko uhrit saada uudet henkilötunnukset.

Tämä voisi pääministerin mukaan mahdollisesti onnistua nykyisellä lainsäädännöllä.

– Henkilötunnusten osalta meillä on jo tällä hetkellä pykälissä säädös siitä, että [niitä] olisi mahdollista muuttaa, Marin muistuttaa.

– Nyt pitää selvittää se, ovatko perustelut sellaisia, että tämänkaltaisessa tilanteessa näitä pykäliä voitaisiin käyttää, vai tarvitaanko lainsäädäntömuutosta, joka on pidempi työ, Marin kertoo.

Kyberasiat yhdelle ministeriölle?

Marin kertoo pyytäneensä sosiaali- ja terveysministeriötä koordinoimaan uhrien auttamista. 

Kyberturvallisuutta ja tietosuojaa kehitetään pitkäjänteisemmin liikenne- ja turvallisuusministeriön johdolla.

Marinin mukaan käsillä oleva tietovuototilanne on paljastanut hankaluuden siinä, että tietosuojaan ja kyberturvallisuuteen liittyvät asiat kuuluvat samanaikaisesti useiden ministeriöiden vastuihin.

Jatkossa asiat voisi mahdollisesti keskittää yhden ministeriön alaisuuteen, Marin väläyttää.

– Tämän [kehitys]työn päätteenä voi olla jopa ehdotuksia kokonaisuuden yhdelle ministeriölle keskittämisestä, mutta en tietenkään halua hypätä tämän työn edelle.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja