Pääministeri Marin puhui maailman talousfoorumissa – korosti Suomen loppumatonta tukea Ukrainalle: "Tämä on tarina toivosta"

Pääministeri Sanna Marin haastateltavana Davosin talousfoorumissa 16:14
Pääministeri Sanna Marin haastateltavana Davosin talousfoorumissa.

Vuosittain kokoontuva Davosin talousfoorumi alkoi eilen ja jatkuu perjantaihin saakka. Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) puhui tilaisuudessa iltapäivällä.

Perinteisessä vuosikokouksessa kokoontuu muun muassa useita maailmanpolitiikan johtohenkilöitä. Sanna Marin edustaa Suomea yhdessä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri VilleSkinnarin (sd.) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.)kanssa.

Marinia haastatteli CNN:n toimittaja Fareed Zakaria. Haastattelun aiheina olivat muun muassa Suomen tuki Ukrainalle, Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi sekä Euroopan turvallisuus- ja taloustilanne yleisesti. 

Marin painotti haastattelun alussa, että Suomen tuki Ukrainalle tulee jatkumaan niin kauan kuin se on tarpeen. 

– Meidän täytyy tukea Ukrainaa loppuun asti. On se sitten vuoden, kolmen, viiden tai viidentoista vuoden ajan, Marin sanoi. 

"Tarina toivosta"

Marin korosti suomalaisten ehtymätöntä halua auttaa ukrainalaisia. Hän muistutti, että tämänhetkinen tilanne tulee vaikuttamaan ukrainalaisiin vielä pitkään. Marinin mukaan tärkeintä on pitää ukrainalaisten toivoa yllä. 

– Tämä on tarina toivosta. 

Zakaria tiedusteli Marinilta, pitäisikö hänen mielestään Ukrainan päästä osaksi Natoa. Marin uskoo, että Ukrainan liittäminen Natoon on välttämätöntä, heti kun se on vain mahdollista.

– Voimme kysyä itseltämme, olisiko Ukrainan pitänyt jo olla osa Natoa. Olen varma siitä, että sotaa ei olisi, jos ukraina olisi osa Natoa. 

"Täytyy olla valmiina kaikkeen"

Suomen ja Venäjän historia ja nykyinen suhde kiinnosti intialaisamerikkalaista Zakariaa. Marin nosti esille, että vaikka välitöntä uhkaa Suomen suuntaan ei ole, Venäjään ei voi luottaa. 

– Sataprosenttinen turvallisuus ei ole mahdollista. Pitää olla valmiina kaikkeen, Marin sanoi muun muassa informaatiohyökkäyksiin viitaten. 

Marin hehkutti suomalaisten maanpuolustustintoa. Hän totesi, että suomalaisten historia Venäjän kanssa on merkittävä syy tähän. 

– Suomessa on paras maanpuolustusinnokkuus koko maailmassa, Marin sanoi. 


Lue myös:

    Uusimmat