Mainos

Ounasjoen pinta nousee yhä Kittilässä

Ounasjoen tulvahuippua odotetaan Kittilässä tänään. Tulvapenkereiden rakentaminen on jatkunut koko yön.

Ounasjoen pinta onnoussut Kittilässä aamuyöllä parin sentin tuntivauhtia. Palopäällikkö Jorma Ojala kertoo, että huono sää teettää viranomaisilla lisätöitä sillä vesisade ja kovan tuulen aikaansaama aallokko nakertavat tulvavalleja. Myös useita teitä on poikki. Ojalan mukaan Kittilä-Sodankylä-tiellä voidaan ajaa enää suurilla maastureilla.

Palopäällikkö odottaa tulvan lähtevän laskuun huomenna tai viimeistään ylihuomenna.

Evakuointeja tehty

Kittilässä ja Ivalossa on evakuoitu vanhuksia tulvan tieltä ja majoitettu heidät hotelleihin ja terveyskeskukseen. Ivalojoen tulvavesi on saartanut neljä asuinaluetta eli noin 500 asukkaan kodit.

Ounasjoen tulvahuippua Kittilässä odotetaan täksi päiväksi. Ivalossa Inarijoen tulva ei enää noussut eilisen illan eikä yön aikana. Ivalon terveyskeskus on kuitenkin yhä evakointihälytyksessä, ja alueella on rajavartioston yksiköitä, jotka antavat virka-apua, jos uusiin evakuointeihin päätetään ryhtyä.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan tulvat ovat suurimmat mitä koskaan on mitattu. Jokien pinta on noussut 4-5 metriä. Tavallisesti vedenkorkeus nousee tulva-aikana pari metriä.

Myöhään, mutta nopeasti tullut kevät on pahentanut jokakeväisiä tulvia Lapissa. Toisaalta tilannetta helpottaa se, että jäät ovat sulaneet ja jääpatojen vaaraa ei ole.

Lapin eteläosissa tulvahuippu on ohitettu, mutta pohjoisempana pahin on vasta tulossa.

Teitä poikki tulvien takia

Tulvat ovat katkaisseet useita teitä Lapissa. Toistaiseksi liikenne pystytään ohjaamaan kiertoteiden kautta.

Kittilässä poikki ovat tiet väleillä Köngäs-Tepasto ja Tepasto-Raattama. Tepaston kylästä on kulkuyhteys kiertotietä Nunnasen ja Peltovuoman kautta. Myös Sirkan kylän kohdalla on vettä tiellä, mutta se ei toistaiseksi haittaa liikennettä.

Ivalossa on poikki tie lentokentälle välillä Törmäsen tiehaara-Törmänen. Lentokentälle pääsee Tolosen tien kautta. Valtatie 4 on Ivalon eteläpuolella Kerttuojan kohdalla osittain veden vallassa. Liikenne kulkee toisen ajokaistan kautta, ja veden nousemiseen on varauduttu kunnostamalla vanhaa tietä kiertotieksi.

Myös Ivalo-Koppelo välinen tie on suljettu välillä Koppelo-Koppelon silta. Vesi on noussut myös Lemmenjoen tielle ja tielle Angeli-Karigasniemi, mutta tiet eivät ole poikki. Kolarissa on suljettu Äkäsjoen tie välillä Äkäsjokisuu-Hannukainen.

(MTV3-STT)

Katso Netti-tv:stä Raija Kantomaan juttu aiheesta (Seitsemän uutiset 26.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.