Ostiko KHL-tähti Sami Kapaselta talon ja SM-liigaseuran lisäksi pelitaitoja? Matkalla mullistavaan temppuun – "Yllättävän pitkään säilynyt ennätys"

0:43
Teemu Hartikainen kertoi marraskuussa asemastaan Ufassa.

Salavat Julajev Ufan Teemu "Härski" Hartikainen, 30, on tehnyt tuhoisaa jälkeä KHL-seuran suomalaisketjussa. Sami Kapanen on seurannut tarkkaan hänen tekemisiään vuosien varrella. Entä Mitä Esa Pirnes ajattelee siitä, että hänen yhden kauden piste-ennätyksensa on uhattuna?

Teemu Hartikainen ja Sami Kapanen ovat hieroneet kauppoja ahkerasti viime vuosina.

Hartikainen osti osuuden, kun Kapanen päätti myydä viime keväänä osuutensa KalPa Hockey Oystä. Muiden osakkaiden joukossa on muun muassa kuopiolaislähtöinen Kimmo Timonen.

Hartikaisella oli jo hallussa Kapasen vanha hirsilinna, jonka hän hankki vuoden 2019 kesällä.

Hartikaisen pistetahti on ollut niin kova viime kuukausina, että onko ”Härski” saanut kaupan päälle pelitaitoja Kapaselta?

– Luulen, että siinä tapauksessa olisi vaan järki karannut, Kapanen hymähtää MTV Urheilun kieli poskessa esitettyyn kysymykseen.

"Jo pitkään KHL:n eliittiä"

Hartikainen tunnettiin varsinkin uransa alkuvaiheessa kovaluisena voimahyökkääjänä, jonka kädet eivät aina näyttäneet kaikkein pehmeimmiltä. Hän on kuitenkin pystynyt ottamaan isoja kehitysaskeleita kolmekymppisenä.

Hartikainen on iskenyt Salavat Julajev Ufan riveissä 35 ottelussa tehopisteet 17+26=43. Hän on KHL:n pistepörssin piikissä tasapisteissä Moskovan Dinamon Vadim Sipatsovin kanssa.

Hartikaisella on hyvät mahdollisuudet tehdä jotain suurta, sillä suomalaispelaaja ei ole voittanut koskaan KHL:n pistepörssiä.

Kapanen oli Hartikaiselle tärkeä mentori, kun hän murtautui SM-liigaan KalPan paidassa 2000-luvun lopussa. 

– Hän oli jo silloin ennakkoluuloton ja vahva hyökkääjä. Nyt hänen taitonsa, kokonsa ja kokemuksensa alkavat loksahdella kohdalleen. 

– Härski on ollut jo pitkään KHL:än eliittiä, mutta nyt on vielä piirun verran tuloillaan. Härski on myös säilynyt hyvin terveenä. 

Esa Pirneksen ennätys vaarassa

Vaikka hyökkääjä on pelannut jo pitkään hyvällä tasolla, tehomielessä tämä kausi on ollut selkeästi paras. Hänen kaudelta 2018–19 peräisin oleva piste-ennätys (45) on vain kahden pisteen päässä.

KHL:n yhden kauden suomalainen piste-ennätys on Esa Pirneksellä, joka iski ainoalla KHL-kaudellaan 2008-09 Atlantissa 51 ottelussa komeat tehot 22+28=50.

Pirnes arvaa jo kysymyksen, kun hänelle mainitsee Hartikaisen nimen. 

– Ennätyksen rikkoontumista on odotettu jo monta vuotta. Jos Hartikainen pysyy terveenä, se menee varmasti rikki, Pirnes sanoi MTV Urheilulle. 

KHL-kommentaattorinakin toimiva Pirnes huomautti, että hänen aikanaan KHL-joukkueiden puolustaminen oli leväperäisempää, eikä maalivahtien taso ollut niin hyvä kuin nykyään. Hän pelasi KHL:ssa vain yhden kauden. 

– Yllättävän pitkään ennätys on säilynyt, sillä ottelumäärätkin ovat nousseet paljon.

Kaikkien aikojen suomalainen KHL-pelaaja?

Hartikaisen kestävyys on ollut kovalla tasolla, sillä hän on edustanut samaa seuraa vuodesta 2013 lähtien. Se kovassa ja johtamiseltaan ailahtelevassa sarjassa kunnioitusta herättävä suoritus.

Samalla hän lähenee kaikkien aikojen tehokkaimman suomalaisen KHL-pelaajan titteliä. Nyt koossa on 413 runkosarjan ottelusta 310 (133+177) pistettä. Kärjessä on tätä nykyä HPK:ssa pelaava Petri Kontiola, joka ehti kerätä 11 KHL-kauden aikana 545 ottelussa tehopisteet 120+221=341.

Mahdollisuudet ennätyksen lyömiseen ovat hyvät, sillä Hartikaisen ja Ufan sopimus ulottuu kevääseen 2022 saakka.

Pirnes huomautti, että näin pitkään KHL-jaksoon pitää monen asian loksahtaa kohdalleen. 

– Pelin pitää olla hyvällä tasolla ja seurajohdon toiminnan kunnossa. Jos perhe viihtyy ja paikkakunnalla on muutenkin hyvä olla, niin mikä ettei.  

Suomalaisten superketju onnen avaimena

Hartikaisen peruskestävyyden on pakko olla kova, sillä KHL:n tempo ja pelitahti raastaisivat muuten loppuun 106-kiloisen pelimiehen, joka pelaa keskimäärin lähes 20 minuuttia illassa. 

Yksi tärkeä syy tehokkuuteen on hyvä suomalaisketju, jossa ovat pelanneet hänen lisäkseen Markus Granlund ja Sakari Manninen. Pirnes on nauttinut ketjun pelin katsomisesta. 

– Niin hyvä kuin Linus Omark olikin Hartikaisen ketjussa, hän on enemmän taitelijaluonne. Nyt ketjun pelaajat täydentävät toisiaan todella hyvin. 

Pirnes huomautti, että Hartikainen tekee edelleen osumansa maalin läheltä irtokiekoista tai kulmanousujen jälkitilanteista. 

– Manninen ja Granlund hakevat vikkelimpinä pelaajina enemmän isoja kaarroksia. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja