Mainos

Osteoporoosiliitto puhuu bisfosfonaattien puolesta

Osteoporoosiliiton mukaan MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman keskiviikkona uutisoimat reisiluun subtrokanteeriset murtumat bisfosfonaatteja käyttävillä potilailla ovat vielä kovin harvinaisia Suomessa.

Liitto vetoaa entisen Lääkelaitoksen, nykyisen Fimean ylläpitämään sivuvaikutusrekisteriin, jonne ilmoitettiin viime vuonna vain yksi reisiluun yläosan murtuma ja vuonna 2007 yksi bisfosfonaattien aiheuttama olkavarren murtuma.

- Vaikka rekisteri onkin puutteellinen eikä kaikkia haittoja ilmoiteta eteenpäin, niin näiden epätyypillisten murtumien määrä jää siitäkin huolimatta hyvin pieneksi verrattuna bisfosfonaateilla ehkäistävissä oleviin murtumiin, selvittää Suomen Osteoporoosiliiton puheenjohtaja Olli Simonen.

Bisfosfonaattien käyttöä arvostelevien tutkijoiden ja kliinistä työtä tekevien lääkäreiden mukaan ilmoituksia on vasta vähän, koska terveydenhuollon ammattihenkilöstökään ei ole vielä osannut yhdistää murtumia kyseiseen lääkeaineeseen.

Lääkehoitokriittiset tahot muistuttavat, että esimerkiksi Pohjois-Amerikassa, jossa lääkitystä on käytetty erittäin runsaasti 1990-luvun puolivälistä saakka, on kaikista murtumista jo lähes viisi prosenttia bisfosfonaattien aiheuttamia.

Hyödyt haittoja suuremmat

Osteoporoosiliiton mukaan on tärkeää ymmärtää, että lääkityksellä on mahdollista ehkäistä jopa puolet osteoporoottisista murtumista.

Kriitikkojen mukaan kyseessä on kuitenkin täysin harhaanjohtava markkinointi. Lääkitysten puolesta puhujien kerrotaan vetoavan tutkimuksiin, joiden tehokkuusluvut ovat peräisin keinotekoisista ”koeputkitutkimuksista”.

Lääkehoitoa arvostelevat ortopedit ovat sitä mieltä, että huolestuttavan vähäiselle huomiolle ovat jääneet ne tutkimukset, joissa on osoitettu, ettei lääkitysten avulla ole pystytty juurikaan ehkäisemään murtumia yli 80-vuotiailla eli ryhmässä, joka tosiasiallisesti juuri eniten kaipaisi tehokasta murtumasuojaa.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.