Mainos

Osallistuva työntekijä on muita tuottavampi

Työntekijöiden oman päätöksenteon lisääntyminen voi nostaa yrityksen tuottavuutta useilla prosenteilla.

Kaupat hyötyvät taloudellisesti, jos ne kannustavat työntekijöitä tekemään omaa työtä koskevia päätöksiä. Jos työntekijät saavat päättää esimerkiksi tuotteiden esillepanosta, kauppa on muita tuottavampi, ilmenee kauppatieteiden maisteri Antti Kauhasen väitöskirjasta.

Päätöksenteon vaikutuksen voi mitata euroissa.

-Vaikutus on merkittävä, mutta ei hirveän suuri. Jos päätöksentekomahdollisuuksiltaan huono toimipaikka parantaa toimintatapojaan ja siirtyy tavoiltaan parhaimpaan neljännekseen, toimipaikan tuottavuus paranee noin kolme prosenttia, Kauhanen kertoo.

Kauhasen mukaan erityisen merkittävää on, että tutkimus todistaa päätöksentekomahdollisuuden lisäävän tuottavuutta myös palvelualoilla. Aiemmin tällaisesta on ollut näyttöä vain teollisuudessa.

Henkilöstöjohtamisen vaikutukset odotettua myönteisempiä

Kauhanen tutkii väitöskirjassaan myös henkilöstöjohtamisen vaikutusta työelämään. Tutkimuksen mukaan henkilöstöjohtamisen keinot kuten kannustinpalkkaus, koulutus ja itseohjautuvat tiimit vaikuttavat työelämän laatuun myönteisemmin kuin mitä ulkomaisissa tutkimuksissa on havaittu. Syynä voivat olla erot työmarkkinoissa.

-Suomessa on vahva yhteistoimintakulttuuri jo 70-luvulta alkaen, jolloin laki yhteistoiminnasta yrityksissä tuli voimaan. Täällä on pitkään puhuttu siitä, että kun työelämää kehitetään, kehitetään samalla sekä tuottavuutta että työhyvinvointia, Kauhanen pohtii.

Kauhanen selvitti Tilastokeskuksen aineiston perusteella myös, kuinka yleisiä erilaiset henkilöstöjohtamisen keinot Suomessa ovat. Kannustinpalkkaus on selkeästi yleisintä teollisuudessa, jossa 60 prosenttia nauttii kannustepalkkaa. Muilla aloilla kannustepalkkaa saa vain joka neljäs.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.