Mainos

Orpokoti paloi Virossa - kymmenen vammaista lasta kuoli

Kymmenen vammaista lasta kuoli lastenkodin tulipalossa Viron Haapsalussa tänään iltapäivällä.

- Olemme vakuuttuneita siitä, että kuolleiden lasten lukumäärä jää kymmeneen, kertoi maaherra Neeme Suure.

Tuhoisa tulipalo järkytti virolaisia. Hallitus julisti huomisen kansalliseksi surupäiväksi, ja presidentti Toomas HendrikIlves esitti surunvalittelunsa uhrien omaisille.

Yksikerroksinen puinen lastenkoti roihusi liekeissä, kun palokunta saapui paikalle saatuaan hälytyksen kello 14.30. Kuolonuhrit saatiin pois ja eloonjääneet evakuoitiin. Uutistoimisto BNS:n mukaan sairaalahoitoon joutui kaksi työntekijää, mutta elossa selvinneet lapset eivät loukkaantuneet.

Lastenkodissa oli tulipalon syttyessä 37 lasta ja yhdeksän henkilökunnan jäsentä. Monet lastenkodin lapset ovat vaikeasti vammaisia. 24 heistä oli pyörätuolipotilaita.

Uhrien henkilöllisyyttä ei kerrottu, mutta lastenkodin verkkosivujen mukaan hoidokit ovat alle 18-vuotiaita. 28 lasta on hylättyjä lapsia tai orpoja.

Evakuoidut lapset sijoitettiin väliaikaismajoitukseen Haapsalun asunnottomien asuntolaan.

Tulipalon syystä ei ole vielä tietoa.

"Musta päivä"

Pelastustöiden johtaja Priit Laos kertoi, että tuli syttyi potilashuoneessa, jossa sairaita lapsia oli vuodepotilaina. Tuli levisi nopeasti, sillä rakennus oli liekeissä kolme minuuttia sen jälkeen kun palohälytys tuli palokuntaan.

Sisäministeriön mukaan palon syttymissyytä koskeva poliisitutkinta alkoi heti. Tammikuun palotarkastuksessa ei Laosin mukaan havaittu puutteita. Mahdollinen syttymissyy saattaisi olla vika keskuslämmitysjärjestelmässä.

Pääministeri Andrus Ansip kutsui hallituksen maanantaiaamuksi koolle pohtimaan jatkotoimia.

Parlamentin puhemies Ene Ergma purki virolaisten järkytystä lausunnossaan.

- Sunnuntai kääntyi äkisti mustaksi päiväksi, kun niin moni viaton lapsi menehtyi orpokodissa. Kodin olisi pitänyt suojella noiden lasten elämää, hän totesi.

Avuntarjouksia tuli heti. Uhreille avattiin avustustili, ja muun muassa pormestari Edgar Savisaar lupasi 10 000 asukkaan Haapsalulle kaiken mahdollisen avun, mitä Tallinna voi antaa.

Illalla haapsalulaiset kokoontuivat lastenkodin raunioille.

- Monet itkevät. Tämä on suuri sokki, kertoi ETV-televisiokanavan toimittaja Anne Raiste.

(MTV3 - STT - BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.