Mainos

Orkesterien omarahoitukseen lisää paineita

Suomen orkesterilaitoksessa liikkuu rahaa vuosittain yli 50 miljoonaa euroa ja siitä toistaiseksi vain pieni osa on orkesterien omaa hankintaa. Kaupunginorkesterit joutuvat kuitenkin keksimään tulolähteitä, kun kuntien talous heikkenee ja myös valtionavut ensi vuonna laahaavat kaukana jäljessä menojen kasvusta.

-Jos rahoitus tästä vielä paljon vähenee, se on työllisyyskysymys. Orkestereissa on tällä hetkellä noin 1 000 työpaikkaa ja pahimmillaan se tarkoittaa sitä, että supistuksiin joudutaan, kertoo toiminnanjohtaja Aila Manninen Suomen sinfoniaorkesterit ry:stä.

Orkesterit ovatkin alkaneet kääntyä rahanhankinnassaan myös yritysten puoleen.

- Nykyään yritysyhteistyö on jo jokapäiväistä leipää. Tosin Suomessa on tilanne se, että tällaisia suuria pääomia ei kulttuuriin vielä ole ollut ohjattavissa, sanoo Manninen.

Pääsylipputulojen, spnsorituken ja muun omarahoituksen kerääjänä on kunnostautunut etenkin Lahden kaupunginorkesteri. Sinfonia Lahden intendentti Tuomas Kinberg uskoo orkesterin menestyksen johtuvan mm. tehokkaasta yritysyhteistyöstä.

-No, siinä on kaksi tekijää: Toinen on se että meidän "Sinfonisesti yhdessä" -yritysjoukkueen tuoma raha on poikkeuksellisen suuri, ainutlaatuinen Suomessa. Toisaalta Lahden orkesterin pääsylipputulot ovat moninkertaiset vastaavien orkestereiden pääsylipputuloihin, muistuttaa Kinberg.

Tehokas oman rahoituksen hankinta saattaa kuitenkin merkitä orkestereille vaikeuksia julkisen tuen puolella.

-Oletetaan, että kun pystytään tekemään hyvää tulosta ja hankkimaan rahoitusta, niin silloin julkisesta tuesta päättävät kuvittelevat, että raha tulee jotenkin helpolla. Tämä ei pidä paikkaansa, ei se helppo tie ole ollut eikä ole, Kinberg toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.