Mainos

Oregonin ampumisessa kuoli opettaja ja kahdeksan opiskelijaa

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat nimenneet Oregonin kouluampumisessa kuolleet.

Roseburgin kaupungissa torstaina tapahtuneessa joukkosurmassa kuoli yksi Umpqua Community Collegen opettaja sekä kahdeksan opiskelijaa. Uhrit olivat 18-67-vuotiaita.

Viranomaisten mukaan kouluampujan luoteihin kuolivat englantia opettanut Larry Levine, 67, sekä opiskelijat Rebecka Carnes, Lucas Eibel ja Quinn Cooper, 18, Lucero Alcaraz, 19, Treven Anspach, 20, Jason Johnson, 33, Sarena Moore, 44 ja Kim Saltmarsh Dietz, 59.

Opiskelijoiden perheet ja ystävät ovat surreet ja muistelleet kuolleita sosiaalisessa mediassa julkaistuissa päivityksissä sekä muun muassa kynttilämuistotilaisuudessa.

– Emme tiedä, miten voimme jatkaa ilman Quinnia. Kenenkään ei pitäisi tuntea tuskaa, jota nyt tunnemme, 18-vuotiaan Cooperin perhe sanoi lausunnossa, jonka paikallispoliisi julkisti uhrien nimien julkaisun yhteydessä.

-Sisko, ikävöin sinua, rakastan sinua ja toivon, että voisin nähdä sinun astuvan ovesta juuri tällä sekunnilla, kirjoitti puolestaan Lucero Alcarazin isosisko Maria Facebookissa.

– Olen täynnä vihaa, tuskaa, surua ja katumusta siitä, etten saanut tilaisuutta nähdä häntä tai estää tätä tapahtumasta, Maria Alcaraz kuvaili.

Hänen mukaansa Lucero Alcaraz oli lahjakas opiskelija ja saanut stipendin, joka olisi kattanut hänen kaikki opiskelukulunsa.

18-vuotiaan Carnesin perheen mukaan "Beckana" tunnettu nuori nainen oli juuri saanut työpaikan ja opiskeli samalla tähdäten suuhygienistin tutkintoon.

– Olen kiitollinen, että sain seurata Beckan kasvavan aikuiseksi. Elämän ei kuuluisi mennä näin, surmatun serkku Lisa Crawford kirjoitti Facebookissa.

Ampumisen aikaan opettamassa ollut 67-vuotias Levine oli ystäviensä mukaan innokas kalastaja, joka kirjoitti harrastuksestaan alan lehteen ja oli kirjoittanut myös julkaisemattomia romaaneja.

Myös kouluampuja, 26-vuotias paikkakunnalla asunut Chris Harper Mercer, sai surmansa. Poliisi ampui hänet joukkosurman päätteeksi. 

Obama lupaa pitää ääntä aselaeista

Oregonin joukkosurma on jälleen kerran nostanut väkivaltarikosten ja aselakien yhteyden keskusteluun ja kiistelyyn Yhdysvalloissa. 

Aselakien tiukentamista pitkään ajanut presidentti Obama lupasi joukkosurman jälkeen etsiä keinoja, joilla maan olemassa olevia aselakeja voitaisiin soveltaa ja valvoa tiukemmin.

Tämä on Obaman mukaan kuitenkin vain rajallinen keino, joten ennen kaikkea presidentti sanoi aikovansa ylläpitää keskustelua väkivaltarikosten ja aselakien yhteydestä.

Lisäksi hän sanoi aikovansa nostaa valokeilaan aseharrastajien Kansallisen kiväärijärjestön (NRA) vaikutusvallan asekysymyksissä. Aseenkanto-oikeutta raivoisasti puolustava ryhmä ei Obaman mukaan edusta amerikkalaisten valtaosaa, mutta lobbaa sitäkin tehokkaammin.

– He tietävät, kuinka synnyttää pelkoa, kuinka lietsoa kannattajiaan, kuinka kerätä varoja, pelotella poliitikkoja ja järjestää kampanjoita.

Obaman mukaan tiukempia aselakeja toivovien äänestäjien on tehtävä asiasta pääprioriteetti, jonka perusteella tekevät äänestyspäätöksensä. Näin sekä republikaani- että demokraattiedustajat saadaan heräämään ongelman vakavuuteen, Obama sanoi.

-Vaikka (lakiuudistuksia vastustava) edustaja olisi hyvä kaikessa muussa, äänestäjien on äänestettävä heitä vastaan ja tehtävä täysin selväksi, miksi tekevät niin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.