Optinen illuusio piinaa nettikansaa – mistä tässä näköharhassa oikein on kyse?

Nyt sattuu aivoihin: mitä tässä videossa oikein tapahtuu?

BBC:n Marc Settle törmäsi hiljattain päänsärkyä aiheuttavaan optiseen illuusioon siivotessaan poikansa puista junarataa.

Settlen keskiviikkona twiittamaa videota on twiitattu eteenpäin jo yli 2000 kertaa. 

"Taaperoni junarata saa minut sekaisin nyt. Mitä ihmettä tässä tapahtuu?!"

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Olin siivoamassa poikani junarataa pois... taas, kuten teen joka ilta, Settle kertoi Mashable-sivustolle.

Settle kertoo, että tällä kertaa hän kuitenkin sai päähänsä pinota yhden palan täsmälleen toisen päälle – sen sijaan, että olisi vain heittänyt ne kaikki sikin sokin laatikkoon. Sitten mies otti yhden palan toisen päältä ja siirsi sen pöydälle toisen palan alapuolelle – ja lopputulos hämmensi miestä.

Settle kertoo tehneensä sen uudelleen ja uudelleen, ja jokaisella kerralla pala oli täsmälleen samankokoinen, kun sen laittoi päällekkäin toisen palan kanssa, mutta näytti isommalta, kun sen laittoikin samaan tasoon pöydälle toisen palan alapuolelle.

Somekansa onkin hämmästellyt kommenteissa kummallista ilmiötä.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Optinen illuusio vuodelta 1892

Mistä ihmeestä sitten on kyse? Vastaus piilee jo 1800-luvulla eläneen psykologin keksimässä illuusiossa. Settle twiittasikin linkin Wikipedia-artikkeliin, joka kertoo Jastrowin illuusiona tai harhana tunnetusta ilmiöstä.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kyse on siis amerikkalaispsykologi Joseph Jastrow'n vuonna 1892 keksimästä optisesta illuusiosta. Illuusiossa kaksi kuviota ovat todellisuudessa identtisiä, vaikka alempi vaikuttaisi olevan isompi. Kyse on perspektiivistä. Junaradan palojen muodon ja asettelun vuoksi ne näyttävät erikokoisilta, vaikka ovatkin samanmittaiset.

Entä mitäpä tapahtuu tässä videossa?

Lähde: Mashable

Lue myös:

    Uusimmat