Mainos

Opiskelijoiden asuntopulaan halutaan helpotusta

Opiskelija-asuntojen puute on muuttunut jokakesäiseksi ongelmaksi. Korkeat vuokrat ja vapaiden sekä sopivien asuntojen vähäisyys nousivat suurimmiksi haasteiksi opiskelijoiden asunnonvälitystä pyörittävän Lyyran asumiskyselyssä. Järjestö haluaakin nostaa ongelman keskusteluun ajoissa ennen lopukesän asuntoruuhkia ja perää uusia ratkaisuja asuntomarkkinoille.

Tulevaisuuden tekijöistä yhä useampi saapuu Suomeen ulkomailta. Ranskalaisen Morgane Metzin yhdeksän kuukautta kestänyt vaihto-opiskelu Suomessa on päättymässä. Hänelle asunnon löytäminen ei lopulta tuottanut ongelmia, kunhan oli valmis hyväksymään heti tarjouksen.

– Monet kertoivat minulle, että on varsin vaikeaa itse löytää asuntoa Helsingistä. Kun sain tarjouksen asunnosta Hoasilta, kaikki sanoivat, että ota se, koska tulee todella vaikeaa löytää toista! Metz kuvailee.

Kimppakämppä nostaa suosiota

Lyyran toteuttaman laajan yli 3500 opiskelijan asukaskyselyn mukaan erityisesti ulkomaalaisten opiskelijoiden on vaikea saada tietoa sopivista asumisratkaisuista.

Suomalaisista vuokralla asuvista opiskelijoista edelleen noin kaksi kolmasosaa asuu yksiössä tai kaksiossa. Kimppakämpän tai soluasunnon jakaa noin yksi viidestä suomalaisopiskelijasta, kun kansainvälisillä opiskelijoilla vastaava taso nousee selvästi yli puoleen opiskelijoista. Kysely paljastaa kuitenkin, että enenevissä määrin myös suomalaiset olisivat valmiimpia asumaan kimppakämpissä.

– Kyllä se nousi sieltä selvästi esiin, että noin 60 prosenttia kansainvälisistä opiskelijoista ja 40 prosenttia suomalaisista opiskelijoista olisi valmis tälläisiin erilaisiin asumisratkaisuihin, Mira Soini-Nordström Lyyra-järjestöstä kertoo.

Lyyrassa vuokra-asuntomarkkinoille kaivattaisiin lisää joustavuutta ja monimuotoisuutta. Esimerkiksi vuokranantajilta toivottaisiin uutta ennakkoluulotonta asennetta.

– Vuokranantajien pitää rohkaistua, olla rohkeampia, tarjota asuntoja. Tosi monella on kuitenkin isojakin asuntoja, jossa on yksi huone tai monta huonetta tyhjillään. Eli lähtee vaan rohkeasti vuokraamaan niitä opiskelijoille ja vaikka kokeilmaan sitä, Soini-Nordström kehottaa.

Morgane Metzin tyhjentämä yliopiston vuokraama hostelli-asunto ei ehdi kauaa pölyttyä - uusi asukas on jo tiedossa.

(MTV3)

Katso Antti Mälkösen juttu (Seitsemän uutiset 29.5.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.