Opiskelijavaihto on suosittua

Hakuaika yliopistojen opiskelijavaihtoon ensi lukuvuodeksi on Euroopan osalta menossa.

Ulkomaille opiskelemaan lähtevien korkeakouluopiskelijoiden määrä on viime vuosina tasaantunut noin 7 500 vuodessa. Joillakin aloilla työelämä imaisee mukaansa jo opiskeluvaiheessa eikä ulkomaankeikalle jää aikaa. Ainakin ne jotka itse ovat lähteneet vakuuttavat kuitenkin että vuosi ulkomailla avartaa kummasti.

Yhä useampi opiskelija mielii ennakkoluulottomasti kaukomaille tutuksi koetun Euroopan asemesta. Kuopion yliopiston kansainvälisillä messuilla kaukoidän maistiaiset tekevät kauppansa. Venla Räty on juuri palannut kolmen kuukauden keikalta Vietnamista ja on sitä mieltä että uskaltaminen kannatti.

- Ulkomaalaisten ihmisten ja kulttuurin tunteminen, ihmisten kanssa kanssakäymisen opetteleminen on kultaakin arvokkaampaa. Sitä ei kirjoista opi vaan olemalla paikan päällä oppimassa, sanoo tradenomi Venla Räty.
Suurin osa lähtijöistä hyödyntää edelleen yliopistojen välisiä vaihtosopimuksia, mutta omatoimisiakin ulkomaille lähtijöitä löytyy.

- Tämä on ainakin meillä Kuopion yliopistossa sellainen haaste, että haluamme solmia uusia sopimuksia kaukomaihin, että voimme tarjota opiskelijoille uusia mahdollisuuksia, Kuopion yliopiston kansainvälisen yksikön opiskelijapalvelun päällikkö Kirsi Konttinen sanoo.

Lähtevien vaihto-opiskelijoiden määrä kasvoi Suomessa koko 90-luvun jyrkästi, mutta parina viime vuonna se on vakiintunut noin neljään tuhanteen yliopisto-opiskelijaan. Ammattikorkeakouluista lähtee noin kolme ja puoli tuhatta. Esimerkiksi lääketieteen opiskelijoilla saattaa olla paineita valmistua nopeasti ja työmarkkinoilla niin kova imu, että ulkomaille lähdön hyödyt ja haitat punnitaan tarkasti.

- Ehkä ratkaisevaa on se miten saa opinnot vastaamaan toisiaan, ettei tulisi ihan täysin hukkavuotta, tuumii lääketieteen opiskelija Elina Juuma.

Toisaalta lääkärinkin cv:ssä opiskelu ulkomailla voi olla hyvä keino erottua porukasta.

- Kiinnostaisi Venäjä kun minä olen yliopistolla lukenut sitä. Puoli vuotta tosin vasta, mutta voisin saada senkin ehkä jonkinlaiselle tasolle, että pystyisin hyödyntämään sitä kieltä oikeasti joskus, lääketieteen opiskelija Taina Nykänen sanoo.

Ulkomailla vietetty aika tuskin on hukkaan heitettyä.

- Itse ajattelisin että erityisesti anti on muulla puolella, eli että horisontti laajenee ja oppii vähän ajattelemaan asioita eri vinkkelistä, Kuopion yliopiston kansainvälisen yksikön opiskelijapalvelun päällikkö Konttinen sanoo.

(MTV3)

Katso myös Helka Shecterin juttu aiheesta
(Kymmenen uutiset 19.02.2003)

Lue myös:

    Uusimmat