Mainos

Opiskelijaravintolan suosikki Kuopiossa: Syanidi-hunajaleivos

Kuopiossa voi nauttia tällä viikolla lounaaksi tunnettujen historian henkilöiden viimeiseksi jääneitä aterioita.

Savonia ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden restonomi-opiskelijoiden idea on houkutellut 40-paikkaisen Viimeinen Lounas -opetusravintolan täyteen historiallisista eväistä kinnostuneita kuopiolaisia. Tarjolla on 20 erilaista viimeistä ateriaa.

– Titanicin kapteenin Edward John Smithin häränsisäfile ja 1500-luvun alussa kuolleen asteekkipäällikkö Montezuman juokseva suklaadrinkki ovat olleet suosituimpia valintoja, kertoo opetusravintolan hovimestarina työskentelevä opiskelija Karoliina Hänninen.

Titanicin kapteenin viimeinen ateria muutama tunti ennen jäävuoreen törmäämistä vuonna 1912 tosin koostui seitsemästä eri ruokalajista, joista opiskelijat valitsivat ravintolansa listalle parhaan liharuuan.

– Asteekkipäällikkö Montezuma on historiatietojen mukaan juonut jopa 50 suklaadrinkkiä päivässä. Miehellä on ollut hyvä maha, drinkki kun tehdään suklaasta ja chilistä. Jos meillä olisi a-oikeudet täällä sekaan lorahtaisi tietenkin alkuperäisessä annoksessakin ollutta tequilaa, arvelee menut suunnitellut opiskelija Kari-Pekka Moilanen.

Marilyn listan ainoa nainen

Salamurhaaja suunnitteli Rasputinille houkuttelevan syanidi-hunajaleivoksen. Lounasaikaan se maistui monille myös Kuopiossa.

– Joo mä just sanoin että minun annoksesta hunajan voi jättää pois, mutta syanidi jää jäljelle, hohotti lounaalle piipahtanut Ilkka Toroi.

Alkuruuaksi Toroi valitsi Marilyn Monroen suosikin ja viimeiseksi ateriaksi jääneen Gazpacho-keiton.

– Totta kai Marilyn. Ei näytä olevankaan muita naisia ruokalistalla.

Lennon valitsi suolalihaleivän - ja kuoli

Eksoottisia annoksia opiskelijaravintolan lounaslistalla on toki paljon muitakin.

John Lennonin viimeiseksi ateriaksi jäi vähän vaatimattoman oloinen suolalihavoileipä. Jos hänellä ei olisi ollut kiire lapsensa luokse, hän olisi ehkä jäänyt Yoko Onon ehdottamalle illalliselle ja säästynyt salamurhaajan luodeilta.

– Ei se minusta mitenkään vaatimaton ollut. Olihan siinä se liha ja hyvät täytteet. Oikein hyvältä maistui, kehui Arja Hiltunen alkuruokavalintaansa.

Mervi Hätinen valitsi alkuruuaksi scillas-jättikatkarapusalaatin, joka oli Julius Cesarin viimeinen ateria. Pääruuaksi Titanicin kapteenin pihvin ja jälkiruuaksi asteekkipäällikön suklaajuoman.

– Tiesitkö, että sillä suklaadrinkillä oli intiaanien mukaan mieskuntoa kohottava vaikutus?

– No tämä tulee minulle aivan uutena tietona, kauhisteli Hätinen valintojaan.

Muutama kasvissyöjäkin lounaslistalla

Michael Jackson suosi terveellistä ruokaa ja viimeiseksi evääksi jäi kananrintaa ja pinaattisalaattia. Toisella rockhemmolla Jim Morrisonilla oli melkein samanlainen maku - kanaa hapanimeläkastikkeessa.

Presidentti Abraham Lincoln oli epäamerikkalaisesti lähes kasvissyöjä. Hän nautti viimeiseksi ruuakseen jamssia ja kukkakaalia juustokastikkeessa.

Restonomi-opiskelijat valmistelivat viikkoja ravintolansa toteutusta. Vaikka Viimeinen Lounas on avoinna vain neljä päivää, siitä kertyy huikea kokemus alalle.

– Tämä on ollut todella hieno kokemus. Tässä viimeiset pari viikkoa on tuunattu näitä eväitä ja eikös se näy jo päälle päin, Karoliina Hänninen nauraa.

Savonia ammattikorkeakoulun ruokatuotannon lehtori Sinikka Määttälä katseli ylpenä joukkonsa puurtamista keittiössä ja ravintolasalissa.

– Tämä vaatii paljon osaamista. Siellä on aterioita joissa on tarkkoja kypsyysasteita ja taitoa vaatii myös oman jäätelön teko, kehui Määttälä opiskelijoitaan.

Ravintola Viimeinen Lounas on avoinna perjantaihin saakka.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.