Opiskelijan muistilista: Pienen budjetin ostokset uuteen kotiin!

Suuri osa opiskelijoista muuttaa näin syksyn tullen ensimmäistä kertaa omaan kotiin. Mitä sinne täytyy hankkia, mitä muistaa ja mikä on oleellista, kun budjetti on pieni?

Opiskelijakotiin hankitaan yleensä vain se kaikkein oleellisin, mutta mistä tietää, mihin kannattaa panostaa? Kokosimme yhteen parhaat vinkit, joita ensimmäiseen kotiin kannattaa hankkia.

Kaiken välttämättömän ostaminen kerralla tulee kalliiksi, joten tavaroita kannattaa hankkia pikkuhiljaa. Esimerkiksi lakanat, pyyhkeet ja pienet kodinkoneet, kuten kahvinkeitin ovat hyviä lahjaideoita. Muista hyödyntää myös alennusmyynnit.

Panosta kodin tarpeellisimpiin tavaroihin, kuten kattiloihin ja kunnon yleisveitseen. Tulet tarvitsemaan niitä aina ja säästät ruokakuluissa, kun pystyt itse kokkaamaan ruokasi. Myös siivousvälineiden on hyvä olla laadukkaat – esimerkiksi huonoon imuriin tyytyminen voi tulla kalliiksi, kun joudut päivittämään sen myöhemmin.

Mitä tarvitset kokatessasi?

– Hanki ainakin muutama matala ja syvä ruokalautanen, sekä juomalaseja.
– Lusikat, haarukat ja veitset
– Paistinlasta ja muutama kauha.
– Patalaput
– Leikkuulauta, tölkinavaaja, juustohöylä ja kunnon yleisveitsi ovat hyviä olla olemassa.
– Hanki vähintään kaksi, erikokoista kattilaa, uunivuoka ja yksi paistinpannu. Näitä osatessa kannattaa panostaa laatuun, koska tarvitset hyvää keittokalustoa läpi elämäsi ja esimerkiksi vahingoittunut paistinpannu voi olla jopa terveydelle vaarallinen.

Kodin tekstiilit

– Muutama kylpy- ja käsipyyhe
– Vähintään kahdet, kunnolliset lakanat, jotta voit vaihtaa ne säännöllisin väliajoin.
– Tyyny, peitto ja päiväpeitto, joka suojaa sänkyäsi päiväsaikaan.
– Verhot ja somistetyynyt ovat tärkeitä viihtyvyyden kannalta, mutta pärjäät jonkin aikaa myös ilman niitä – hanki aluksi ne kaikkein tarpeellisimmat tavarat.

Siivousvälineet:

Siivousvälineisiin kannattaa panostaa, jotta ne varmasti toimivat kunnolla ja koti pysyy siistinä. Hanki ainakin nämä:

– Imuri
– Erivärisiä siivousliinoja eri tarkoituksiin
– Pesusieni
– Likapyykkikori
– Moppi ja ämpäri
– Tiskiharja
– wc-harja
– Lattiankuivan kylpyhuoneeseen
– Silitysrauta ja -lauta
– Missä kuivaat pyykin? Joissakin opiskelija-asunnoissa pyykkihuone on yhteinen, mutta moni haluaa kuivattaa märän pyykin omassa kodissaan. Esimerkiksi kokoontaitettava pyykkiteline on hyvä hankinta, eikä maksa maltaita.
– Puhdistusaineet: wc-puhdistusaine, tiskiaine, pyykinpesuaine ja yleispuhdistusaine

Muut tärkeät tavarat:

– Henkarit
– Ompeluneula ja lankaa
– Sakset
– Laastaria ja särkylääkettä
– Paristoja ja lamppuja
– Vasara, jota tarvitset usein jo muuttohetkellä. Muut tärkeät työkalut, kuten ruuvimeisselit ja jakoavaimen, ehdit hankkia myöhemminkin.

Sisustuksessa ota huomioon:

– Hanki opiskelija-asuntoon ensin vuode ja työpiste ja mieti sitten, mille muulle jää tilaa. Sisustuksen avainsanat ovat toimivuus ja viihtyisyys: monta vuotta kestävää opiskeluaikaa ei kannata kituuttaa ankeassa ympäristössä.

– Opiskeluaikoina tulee muutettua usein. Muuttourakan helpottamiseksi kannattaa hankkia kevyitä kalusteita.

– Yksin yksiössä asuva opiskelija ei tarvitse kovinkaan paljon kalusteita ennen kuin kavereita tai sukulaisia tulee käymään. Kokoontaitettavat tai pinottavat tuolit, taiteltavat varavuoteet ja moottoroidut ilmapatjat on helppo napata esiin silloin, kun niitä tarvitsee.

– Pienen asunnon kylpyhuoneeseen mahtuu usein vain yksi pieni kaappi. Jotta pesuaineita ja muita kylppäritavaroita ei tarvitse säilyttää kirjahyllyssä, kannattaa sijoittaa kylpyhuoneeseen korkea pystyhylly.

– Sekä uusia että vanhoja kalusteita voi helposti muokata sopimaan paremmin kokonaisuuteen, jotta kodin yleisilme pysyy rauhallisena

Lähteet: Deski/ Martat.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat