Opintolaina maksamatta yli 30 000:lla

Opintolainaa ei läheskään aina makseta takaisin. 90-luvulla lainanmaksu on muodostunut ongelmaksi yhä useammalle. Ongelmatapausten määrä on pysynyt suurena, vaikka työllisyystilanne on parantunut. Kansaneläkelaitoksen tutkimusten mukaan monet opiskelijat eivät ole ymmärtäneet opintolainaan liittyviä velvoitteita. Heillä ei ole myöskään ollut kykyjä selviytyä taloudellisista vaikeuksista.

Rahaa, kolikoita ja lompakko

1990-luvun alkupuolen opintotukiuudistuksissa opintorahan tasoa korotettiin, mutta opintolaina muodostaa yhä merkittävän osan opintotuesta. Opintolainoille myönnetään valtiontakaus, mutta lainan korosta ja muista lainaehdoista sopivat opiskelija ja pankki. Jos opintovelallinen ei maksa korkoja tai lyhennystä, Kela maksaa pankin saatavat valtiontakauksen perusteella.

Maksuongelmat olivat harvinaisia vielä 90-luvulle tultaessa. Vuosittaiset takausvastuumenot olivat alle 20 miljoonaa markkaa ja niiden osuus koko opintolainakannasta oli 0,2-0,3 prosenttia. Laman myötä takausvastuumenot moninkertaistuivat. Kohentunut työllisyystilanne ei ole kääntänyt kehityksen suuntaa. Takausvastuumenot ovat yhä yli 100 miljoonaa markkaa vuodessa ja niiden osuus koko lainakannasta on vakiintunut 1,1-1,4 prosentin tasolle.

Viime vuonna Kelalla oli perittävänään noin 31 000 hengen pankeille maksetut opintolainat. Perittävä markkamäärä oli yhteensä 920 miljoonaa markkaa, josta korkojen osuus oli noin 150 miljoonaa markkaa. Pankkien hallussa oleva opintolainojen kokonaispääoma oli 9 700 miljoonaa markkaa yhteensä 390 000 opintovelalliselta.

Ongelmat keskittyvät nuorempiin

Rekisteriselvityksen mukaan maksuvaikeuksia oli suhteellisesti useammin nuorilla, ammattioppilaitoksessa opiskelleilla miehillä.

Takausvastuuseen joutuneet opintovelalliset olivat iältään vuosi vuodelta nuorempia. Ongelmat olivat myös keskittyneet oppilaitosryhmiin, joissa opiskelevat ovat muita nuorempia: ammatti- ja kauppaoppilaitokset sekä kansanopistot.
Yliopisto-opiskelijoista takausvastuuseen oli joutunut 0,4 prosenttia lainaa nostaneista, kun ammattioppilaitoksen opiskelijoilla vastaava osuus oli 3,7 prosenttia.

Ongelmaryhmäläisissä oli enemmän naimattomia ja eronneita sekä kyselyhetkellä työttömiä tai lomautettuja. Merkittävää oli myös se, että ongelmaryhmäläiset olivat vähemmän motivoituneita opinnoissaan.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat