Mainos

Opettajatkaan eivät enää tunnista kasveja - Tunnistatko itse?

Edes opettajat eivät aina tunnista luonnonkasveja, selviää kasvatustieteen väitöstutkimuksesta. Kasvatustieteen maisteri Arja Kaasisen väitöstutkimuksesta selviää, että opettajien kasvintuntemus ei aina ole kaksista. Luokanopettajien ja ympäristöalan yliopisto-opettajienkin koevastauksissa oli hajontaa.

Kaasisen tutkimuksessa selvisi, että kasvilajien tunnistaminen on heikkoa kautta linjan: alakoululaisista yliopisto-opiskelijoihin ja opettajiin. Väitöskirja tarkastetaan perjantaina Helsingin yliopistossa.

Tunnista kasvit

Tässä muutama yleinen suomalainen kasvi, joita suomalaiset eivät kuitenkaan tunnista. Tunnistatko sinä? Oikean vastauksen saat kuvatekstistä laittamalla hiiren kuvan päälle.

Kasvientunnistus on heikkoa nuorilla, mutta myös vanhemmilla, paljastuu väitöstutkimuksesta.

Tutkimuksessa nuorille näytettiin sekä oikeita kasveja että kuvia - esimerkiksi puista. Tunnistettavat kasvit eivät olleet harvinaisuuksia.

- Kyselyssä oli paljon yleisiä kasvilajeja. Puulajeista muun muassa mänty ja kuusi ja ruohovartisista muun muassa voikukka ja leskenlehti ja nokkonen, kertoo Kaasinen

Parhaiten luonnonkasveja tunnistivat tytöt ja maaseudulla koulua käyvät. Heikointa kasvintuntemus oli pojilla ja kaupunkilaisilla.

Tutkimustulokset kertovat luonnosta vieraantumisesta. Kaasisen mukaan ei riitä, että kasvien nimiä tankataan ulkoa kasvikirjasta, vaan on mentävä metsään mielellään vielä ala-asteen jälkeenkin.

- Tämäkin taito vaatii kertaamista. Vaikka ne on kerran kaikki opetellut, niin ei niitä välttämättä muista lopun ikäänsä, sanoo Kaasinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.