Opettajatkaan eivät enää tunnista kasveja - Tunnistatko itse?

Julkaistu 10.08.2009 15:44(Päivitetty 11.08.2009 15:23)

Edes opettajat eivät aina tunnista luonnonkasveja, selviää kasvatustieteen väitöstutkimuksesta. Kasvatustieteen maisteri Arja Kaasisen väitöstutkimuksesta selviää, että opettajien kasvintuntemus ei aina ole kaksista. Luokanopettajien ja ympäristöalan yliopisto-opettajienkin koevastauksissa oli hajontaa.

Kaasisen tutkimuksessa selvisi, että kasvilajien tunnistaminen on heikkoa kautta linjan: alakoululaisista yliopisto-opiskelijoihin ja opettajiin. Väitöskirja tarkastetaan perjantaina Helsingin yliopistossa.

Tunnista kasvit

Tässä muutama yleinen suomalainen kasvi, joita suomalaiset eivät kuitenkaan tunnista. Tunnistatko sinä? Oikean vastauksen saat kuvatekstistä laittamalla hiiren kuvan päälle.

futureimagebank.commäntyCopyright MTV Oy 2004/futureimangebank.com

LehtikuvakuusiLehtikuva/MTV3

FutureimagebankvoikukkaCopyright: MTV Oyj/Futureimagebank, 2008

valkovuokkoMTV3 Internet 2005/futureimagebank.com

Leskenlehti. Kuva: LehtikuvaLeskenlehti. Kuva: Lehtikuva

Kuva: Pirjo-Margit LehtinenNokkonen. (Kuva: Pirjo-Margit Lehtinen)Copyright MTV Oyj 2008

Kuva: Pirjo-Margit LehtinenRatamo. (Kuva: Pirjo-Margit Lehtinen)Copyright MTV Oyj 2008

Kasvientunnistus on heikkoa nuorilla, mutta myös vanhemmilla, paljastuu väitöstutkimuksesta.

Tutkimuksessa nuorille näytettiin sekä oikeita kasveja että kuvia - esimerkiksi puista. Tunnistettavat kasvit eivät olleet harvinaisuuksia.

- Kyselyssä oli paljon yleisiä kasvilajeja. Puulajeista muun muassa mänty ja kuusi ja ruohovartisista muun muassa voikukka ja leskenlehti ja nokkonen, kertoo Kaasinen

Parhaiten luonnonkasveja tunnistivat tytöt ja maaseudulla koulua käyvät. Heikointa kasvintuntemus oli pojilla ja kaupunkilaisilla.

Tutkimustulokset kertovat luonnosta vieraantumisesta. Kaasisen mukaan ei riitä, että kasvien nimiä tankataan ulkoa kasvikirjasta, vaan on mentävä metsään mielellään vielä ala-asteen jälkeenkin.

- Tämäkin taito vaatii kertaamista. Vaikka ne on kerran kaikki opetellut, niin ei niitä välttämättä muista lopun ikäänsä, sanoo Kaasinen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa